Ходање није за потцењивање

JP Putevi Brcko

Ходање као телесна активност ниског интензитета веома је корисно за комплетан организам.

„Једна од највећих заблуда је да ходање није ефикасно када је у питању губљење килограма, да захтева много времена, а даје минималне резултате“, каже др Кери Петерсон за Women’s Health.

Др Петерсон Истиче да ходање може да помогне у регулисању телесне тежине, али има и још неке предности. „Истраживања су показала да ходање смањује ризик од високог крвног притиска, холестерола, дијабетеса и срчаних болести“, додаје докторка.

Предности ходања потврђене су од стране стручњака, али и науке.

Поправља расположење

Ако се осећате безвољно или сте из неког разлога тужни, крените у шетњу. Сат времена ходања у току дану смањује ризик од депресије, тврди истраживање објављено 2019. у часопису “JAMA Psychiatry”.
Подстиче креативност

Истраживање из 2014. објављено у часопису “Experimental Psychology, Learning, Memory and Cognition” показало је да је 176 студената било креативније након ходања.
Помаже у сагоревању калорија

Ужурбани ход који укључује и појачану активност руку подстиче мишиће у горњем и доњем делу тела на сагоревање калорија. Ако вам је циљ губљење килограма, направите 15.000 корака у току дана седам дана недељно, препоручује је тренер Хана Дејвис.
Има позитиван ефекат на здравље срца

Према студији објављеној у часопису “Journal of the American College of Cardiology”, шетње у трајању од 40 минута два до три пута недељно значајно су смањиле ризик од застоја срца код жена у постменопаузи.

Јача мишиће

Не морате да се фокусирате само на тегове ако желите да изградите мишиће. Као и трчање, ходање помаже јачању мишића, а колико ће их ојачати зависи од брзине, нагиба и отпора, односно интензитета.
Смањује ризик од дијабетеса

Ако имате дијагностикован преддијабетес, ходање може да помогне да се умањи ризик од развоја дијабетеса, тврди истраживање спроведено на Универзитету Ђук.

Помаже да боље спавате

Ходање помаже да боље спавате. То је показало истраживање спроведено на малом узроку, а које је објављено у часопису “Sleep Health”.

Учесници који су више ходали током дана значајно су повећали трајање спавања у односу на оне који су се кретали мало или се уопште нису кретали.

Добро је за јачање имунитета

Истраживање из 2011. показало је да су људи који су ходали бар 20 минута током дан пет дана недељно имали су 43 одсто мање болесних дана у односу на оне који су вежбали једном недељно или мање. Они који су се разболели имали су блаже симптоме или су брже оздравили.

Продужава живот

Ходање доприноси дуговечности, али важно је којом се брзином крећете. Клиника Мејо објавила је 2019. резултате истраживања које је седам година спроводила над 400.000 ученика.

Умрло је укупно 12.800 људи, па су научници дошли до закључка да су они који су брже ходали продужили свој живот у односу на оне који су се кретали спорије.

Смањује жељу за храном

Ако волите ноћне залогаје, 15 минутна шетње смањиће вашу жељу за слатком храном, потврдило је истраживање објављен у часопису PLOS One.

MD MONTEL