БЛИЦ ВЕСТИ

Kolubara

-Иако је Словенија у суботу релаксирала мере за прелазак границе односно улазак у ту земљу, министар унутрашњих послова Алеш Хојс данас је изјавио да за улазак у Словенију не вреде тестови који су направљени у БиХ. Влада Словеније је у суботу изменила уредбу о провођењу мера за спречавање ширења корона вируса на граничним прелазима на спољној граници и на контролним пунктовима унутар земље и прилагодила је препорукама Европске комисије. Дакле, држављани БиХ моћи ће путовати у Словенију без 10-дневног карантина, али под условом да имају негативан ПЦР тест на корона вирус који је урађен у некој од земаља ЕУ и Шенгена.

-Директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула изјавио је да је наплата ПДВ-а за протеклих осам месеци у односу на прошлу годину мања за око 600 милиона КМ. Џакула је навео да је разлог за то епидемија вируса корона која је проузроковала смањење економске активности у БиХ и довела до затварања многих фирми. Он је додао да БиХ бележи и пад увоза и извоза.

-Министар комуникација и транспорта у Савету министара Војин Митровић и хрватски министар мора, промета и инфраструктуре Олег Бутковић данас би у Загребу требало да потпишу споразум Савета министара и Владе Хрватске о одржавању и реконструкцији друмских мостова на граници. Након потписивања споразума, министри и њихови сарадници одржаће састанак на којем ће разговарати о унапређењу билатералних односа и регионалне сарадње са посебним освртом на изградњу мостова Градишка и Брчко-Гуња, пуштање у саобраћај моста Свила, те дефинисање трасе Јадранско-јонског ауто-пута.

-Шеф Пододељења за ветеринарство Стеван Радић, рекао је да је брчанска Ветеринарска станица почела са редовним годишњим вађењем крви кравама и јуницама. „Испитивање крви врши се на Инситуту за заразне болести, а  крв се тестира на бруцелозу и ензотску леукозу. Ова услуга је потпуно бесплатна“, рекао је Радић. Поред тога, Радић је апеловао и на власнике кућних љубимаца, да их вакцинишу против беснила.

MD MONTEL