Најбољи wеб-претраживач слави 22. рођендан

JP Putevi Brcko

Како се пројекат двојице доктора наука претворио у једну од највећих ИТ корпорација
Најпопуларнији интернет претраживач – Гоогле, прославио је 22. рођендан уз посебан анимирани доодле (забавни цртеж на насловној страни). Он приказује прославу путем видео-конференције, јасно алудирајући на ситуацију у свијету и глобалну пандемију.

Гоогле је основан септембра 1998. Двојица доктора наука, бивших студената Универзитета Станфорд, Лари Пејџ и Сергеј Брин, започели су истраживачки пројекат који се годинама касније претворио у једну од највреднијих и највећих ИТ корпорација.

Уколико нисте знали, назив Гоогле долази од погрешног изговора ријечи Гугол (Гоогол), која означава број “10 на стоти”. Када су Пејџ и Брин одлучили да региструју интернет-домен google.com схватили су да је заузет(!), па су модификовали назив.

“Краљ” глобалне мреже
У почетку, Гоогле није могао да се такмичи с тадашњим претраживачима. Мрежом су владали Yахоо и Аск Јеевес. Временом, прерастао је конкуренцију, преузео прву позицију и титулу “краља” глобалне мреже са више од 63.000 претрага у секунди.

Документи за регистрацију компаније предати су 4. септембра 1998, али тај датум никада није обиљежен као слављенички.

Да је Гоогле одавно постао дио wеб-културе показује и податак да је 2006. званично унијет у  Oxford English Dictionary као глагол. У српском језику (сленгу) употребљава се израз “гуглати / гугловати”, истог значења.

Извор: Објектив.рс/С.К.

MD MONTEL