Прије 32 године умро Павле Вуисић, сахрани присуствовали само свештеник и супруга!

JP Putevi Brcko

Бард српског глумишта Павле Вуисић напустио нас је прије тачно 32 године, 1. октобра 1988. након дуге и тешке борбе са карциномом у 62. години.

Павле је рођен 12. јула 1926. године у породици Вуисић. Отац му се звао Миша, мајка Радмила, а имао и млађег брата Душана Вуисића који је такође био глумац.

Он је студирао Правни факултет, који није успио да заврши, а радио је као новинар и радио водитељ. Глумом је почео да се бави у Панчевачком позоришту, гдје је статирао у ратним филмовима, а прву озбиљнију улогу добио је у остварењу „Чудотворни мач“ 1950. године.

Покушао је да упише Факултет драмских умјетности, али у томе није успио, па је постао један од најуспјешнијих глумаца без академског образовања.

Филмографија Павла Вуисића износи 177 јединица, при чему је Павле глумио у 129 дугометражних филмова, 17 серија, 14 ТВ филмова, шест мини телевизијских серија и пет кратких ТВ филмова. Најпознатија улога му је свакако улога у серији „Камионџије“ одакле му је и остао надимак Паја Чутура.

Био је боем, умјетник, волио је да чита, али и да пише, а цијелог живота био је заљубљен у своју супругу Мирјану Вуисић, коју је звао Сула. Њих двоје су били у браку пуних 30 година, али нажалост нису имали дјеце.

Мирјана је чувала све његове пјесме и рукописе, који су прије неколико година и објављени. Паја се стидио онога што је писао, па је Мирјана његове пјесме чувала и скривала од њега самог.

Мало је познато да је за живота писао стихове којима махом није био задовољан.

 „Желим да умрем. Боже, који си свемогућ, учини тако и буди миран, платићу. Знам, и ти си корумпиран… – гласи једна од пјесама које је написао Павле Вуисић.

Мало људи зна да је Вуисић био страствени пушач, те да се читавог живота није одвајао од своје луле. 1981. године установљена је награда „Павле Вуисић“ која се додјељује глумцу за живтно дјело. Ова награда се раније звала „Славица“, а од 1994. године носи назив по легендарном Паји.

Није желио да ико присуствује погребу осим његове жене, а у посљедњој верзији од три његовог тестамента пише.

– Молим да се смрт објави три дана послије погреба. Желио је да умре нечујно, да то не буде вијест. Нико да не слави живот који он није волио. На сахрани није било никог, само његова Мирјана. Није било умрлице, ни слике. И један поп ког је довила. И није му рекла ко је покојник.

– Само сам рекла да се зове Павле… – навела је његова удовица.

Тако је сахрањен раб божији Павле. Иначе, није вјеровао у Бога. Поп је ту био – из ината, како је Павле и водио добар дио живота.

Нико осим љекара и супруге Мирјане није знао да је преминуо Павле Вуисић, великан српског глумишта. Чак ни за његов погреб нико није знао осим, опет, супруге Мирјане и свештеника. Тако је желио чувени Паја, највећи „намћор“ и особењак ког памте камере српског филма. Чим се разболио, Павле Вуисић се сакрио од свих. Само је супруга Мирјана знала гдје се налази и није смјела да обавијести никога, чак ни људе који су можда могли да му помогну. Паја је знао све, само није знао шта ће са собом. Размишљао је и о томе да дигне руку на себе, али се плашио да остави Мирјану која није била спремна за крај. Зато је чак годину и осам мјесеци прије смрти написао „претеће“ писмо. У својеврсној опоруци Вуисић је тражио да се за његову смрт не сазна тако лако. И тако је и било. Павловом погребу су присуствовали само супруга Мирјана, звана Сула, и свештеник – али ни он није знао кога сахрањује. Сви остали – познаници, филмаџије, синдикати, фабрике које су се распитивале како да одају почаст глумцу, цијела Југославија је за његову смрт и погреб сазнала је касније.

Извор: курир.рс/пинк/недељник

MD MONTEL