Из Јерменије за СН: Агресију на нас не спроводи само Азербејџан, већ и Турска која регрутује терористе!

JP Putevi Brcko

Азербејџанска страна је 27. септембра започела активне ракетне нападе дуж цијеле контактне линије усмјеравајући се на војне положаје, као и на мирна насеља, мирно цивилно становништво Аршаха (Нагорно Карабах), укључујући главни град Степанакерт, јавила је из Јеревана, за Српске новинефункционерка бивше јерменске владајуће партије Лилил Бегларијан.

„Неоспорна чињеница јесте да је Азербејџан тај који је покренуо ову агресију. Годинама је Азербејџан дослиједно кршио трилатералне споразуме о успостављању режима за прекид ватре 1994-1995, такође одбијао предлоге копредсједавајућег ОЕБС-ове групе Минск о увођењу истражних механизама које ће да јачају надзор, задржавајући на тај начин могућности употребе силе“, истиче Бегларијан и додаје:

„А агресију не планира само Азербејџан, већ уз масовну подршку Турске, која има своје војно присуство и која показује своју агресивну, једнострану подршку Азербејџану и агресиван приступ према Јерменији. Према вјеродостојним изворима, Турска регрутује и транспортује стране терористичке борце у Азербејџан. У међувремену, Турска пружа пуну политичку и пропагандну подршку Азербејџану на највишем нивоу свог руководства“.

Лилит Бегларијан

На наше питање шта Јерменија планира да оконча овакву ситуацију, наша саговорница, која је уједно и потпредсједница ДЕМИК-а, најоштије осуђује агресију Азербејџана на Републику Артсакх.

Она додаје да ће јерменска стране поуздано дјеловати свим својим капацитетима како би осигурале безбједност народа Артсакх и пружиле одговарајући војни и политички одговор.

Мобилизација у  Артсакху

„Ово је масовна ескалација и војнополитичко вођство Азербејџана сноси пуну одговорност за послиједице своје агресије.

Позивамо међународну заједницу да искористи све полуге утицаја које има како би спријечила даље нападе, што ће дефинитивно дестабилизовати ситуацију у региону.

Међународна заједница мора удружити напоре да спријечи било који сценарио опасног развоја догађаја и да заштити регион од покушаја дестабилизације“, поручила је Бегларијан.

Она додаје да су након првих напада од стране Азербејџана, јерменске дивизије потиснуле нападе азербејџанских оружаних снага на неколико праваца у граничним линијама и предузеле контра мјере у одвојеним дијеловима, наносећи огромне губитке противнику и у људству и у војној опреми.

На наше питање каква је ситуација управо сада Бегларијан истиче да азербејџанска страна  наставља велике офанзивне операције дуж готово цијеле одбрамбене линије Артахове одбрамбене војске.

„Конкретно, системи тешких бацача пламена ТОС-1А користе се у неким правцима током офанзивних операција. Употреба система ТОС, Смерк и других великих калибара мијења филозофију и размјере војних операција, подижући их на нови ниво љествице за ескалацију

Борбе различитог интензитета настављају се на линији контакта Артсах-Азербејџан, праћене артиљеријским припремама азербејџанске стране“, прича Бегларијан за наш портал ․

Она је такође нагласила да су азербејџанско-турске снаге  пуцале на цивилни аутобус у Варденису који се баш налази у Јерменији, те да  то није на територији Нагорно-Карабаха, већ на међународно признатој територији Јерменије.

„Азербејџан покушава да прошири географију војних акција и спроводи их такође на територији Јерменије“, поручила је Бегларија.

Извор: Српске Новине

MD MONTEL