11 ДАНА КОЈЕ НЕЋЕТЕ ПРОНАЋИ НИ У ЈЕДНОМ УЏБЕНИКУ ИСТОРИЈЕ! ЗАШТО? ЈЕР НИКАДА НИСУ ПОСТОЈАЛИ

JP Putevi Brcko

Да ли знате за било који догађај који се збио између 5. и 14. октобра 1582. године? За неки рат? Мировни уговор? Рођење или смрт неке славне личности? Одговор је сигурно не, јер је ријеч о данима који се заправо никада нису догодили!

Ријеч је веома занимљивом историјском феномену – дани између 5. и 14. октобра 1582. године заправо никада нису постојали!

Управо те године папа Гргур XIII је 4. октобра издао декрет којим је увео реформу постојећег календара. Његов, нови календар је и данас у употреби у највећем броју земаља и ми га знамо под именом Грегоријански. Њиме је замијењен до тада важећи календар који је Јулије Цезар увео 46. године прије нове ере и који се по њему зове Јулијански.

Какве то све има везе са “непостојећим данима”?

Пошто се од увођења јулијанског до увођења грегоријанског календара појавила разлика од 11 дана, папа Гргур је једноставно наредио да се ти “дани вишка” избришу. И тако је послије 4. октобра 1582. године освануо 15. октобар 1582. године.

Иначе, та разлика између “старог” и “новог” календара се стално повећава и од времена папе Гргура “нарасла” је за још два дана, па јулијански календар тренутно “касни” за грегоријанским 13 дана. Године 2100. та разлика ће бити 14 дана, 2200. 15, а 2300. 16 дана и тако даље…

Извор:Историски Забавник

MD MONTEL