Детаљна прогноза за октобар: Врућ ветар и рани мраз

JP Putevi Brcko

Какво нас време очекује наредних месец дана, кад ће први снег, следе ли нам веће временске неприлике, за портал Нова.рс прича метеоролог Недељко Тодоровић.

“Октобар ове године биће релативно топао, а чека нас и стална смена топлијих и мало свежијих периода од по три до пет дана”, почиње наш саговорник.

Дакле, овог месеца бићемо на клацкалици – неколико дана кише, па неколико дана сунца. Метеоролог Недељко Тодоровић каже и како ће то изгледати наредних дана.

“Од сутра 6. октобра, па даље до 8. октобра биће мало хладнији период, мало кише, а онда од 9. октобра мало топлије. Следи нам разведравање, па ће до 13. октобра бити претежно сунчано време.”

Ипак, ни тих дана неће бити баш много топло јер ипак смо у октобру.

“Врло је мала вероватноћа да температуре надаље буду изнад 25 степени. Тих дана, од 9. до 13. октобра, у том топлијем периоду, максималне температуре ће бити од 20 до 25 степени.”

Недељко Тодоровић прича и шта нас чека после тог периода.

“Наставиће се топло време, али са више облака и кише. И то је ритам који ће се задржати до краја месеца.”

А онда нам стиже промена.

“Крајем месеца ће бити пад температуре, максимална ће бити око 15 степени, не више.”

Крајем месеца је могућ и први мраз.

“Врло тешко, али могуће је да ће последњих дана октобра у хладним кишним данима бити и снега на планинама изнад 1.500 метара надморске висине”, прича Недељко Тодоровић.

Наш саговорник каже и да је за октобар месец, за разлику од других месеци, карактеристична велика промена температура кад се упореде почетак и крај месеца.

“Средња максимална почетком месеца је око 21, 22 степена, а на крају месеца 15 степени. То је осетан пад, најбржа промена температурног режима, уз, наравно, ове поменуте промене на пар дана кад ће се смењивати топло и хладно време.”

MD MONTEL