Радови на обнови капеле у завршној фази

Kolubara

Уз Божију помоћ, а на иницијативу благочестивог народа родом из биљешевске парохије, тачније са Горе почетком августа мјесеца покренута је иницијатива да се обнови девастирана капеле на Гори.

У обнову су се укључили вриједни потомци овога мјеста на челу са свештенико Драгишом Цјетковићем и у веома кратком року прикупили новац и завршили обнову капеле.

Отац Драгиша одаје велику захвалност бившим становницима Горе и њиховим потомцима, за труд и одзив који се ријетко доживи, са одушевљењем каже свака им част заиста.

И руководство општине се укључило

Захваљујући руководству Општине Какањ, начелнику Г. Алдину Шљиву и директору Завода за планирање и изградњу Општине Г. Зијаду Неимарлији изведени су радови на санирању дијела приступног пута према капели на Гори, дужине око 600 метра чиме су се стекли услови да се до гробља дође кроз село у коме су прије рат живјели они који су капелу обновили. Нажалост, од кућа је остало веома мало, зато је капела изнад села засијала као заједнички дом ових честитих људи.

Да подсјетимо, Гора је мјесто у Босни и Херцеговини у Општини Какањ које административно припада Федерацији Босне и Херцеговине.

Према подацима из Црквене општине Биљешево на Гори 1953. године Мушких душа било је 189, жена 185, домова 58 или 59, свега душа 374 на Гори нема српског становништва, нико се није вратио, али је јака жеља српског народа да девастиране капеле обнови и светињама врати сјај, што су вриједни горанци и учинили нису заборавили ко су и одакле су, да памте своје коријене, огњиште и млијеко које их је задоило.

Ма гдје били да се на њих може поносити.

MD MONTEL