ХЛАДНО ЈЕ, УГРИЈ МЕ!

JP Putevi Brcko

Причао ми деда да је, те давне 2020. године, Кондоминијум личио на циркус! Упркос вишедеценијској владавини политичари су и даље били гладни власти. Стога су у трци за фотељу прибегавали разним триковима како би обезбедили себи још један мандат. Многи су те давне Изборне године због злоупотребе положаја, не бирајући средства да дођу до нових гласача, завршили у апсу. Наравно, то није обесхрабрило остале политичаре да наставе са малверзацијама.

Једини од оних који у тадашњем систему нису напипали апс су били руководиоци Здравственог система. Ту је било свега и свачега! Циркус живи! То су били махери! О томе како су спретно завртали рукаве и пунили џепове а да полиција није могла да упрати роман у томовима би могао да се напише. Светске лопине из Пинк пантер групе су били мала маца за ове здравствене мајсторе!

Већ сам вам причао о бравурозним мајсторијама на Гинекологији… јбг, да се не понављам, само да подсетим. Тадашњи шеф био је и члан управног одбора те и не чуди што су и остали шефови у здравству могли да раде шта им воља. А све по принципу „АКО МОЖЕ ОН, МОГУ И ЈА“!!! Зато годинама није било могуће набавити магнетну или ЦТ уређај јер се водила лавовска борба ко ће свог човека ангажовати за набавку ових уређаја. Једини који су то осетили на својим леђима су пацијенти!

Деда је повремено знао и да прећути неке ствари јер није био сигуран шта ћу ја написати. Само понекад знао је да се загледа у под и да ми каже УПАМТИ, РИБА СМРДИ ОД ГЛАВЕ!

Када смо код главе… мислим на оне „одозго“! Е ту су тек малверзације биле најслађе. Шеф овај па шеф онај, па шефић и шефица… Нарочито кад се појаве они белосветски и европски лопови у Кондоминијуму и кад крену да потпаљују машту овим шефовима. Пројекат за развој, пројекат за деминирање, пројекат за безбедност, пројекат за мигранте, прекогранични пројекат… па онда пројекти у којима су ПРАВА ЗАГАРАНТОВАНА… од мањина, цвећа и дрвећа, насуканих китова па све до белих медведа!!! Није битно о чему се ради. Битно је да се лова окрене. А народ је све то гутао к`о патка глисту – без жвакања!

Јбг, због тих европских лопова је и измишљено Одељење за европске интеграције. Ту су били запослени врхунски мајстори. Примали су плату а ништа нису радили, осим што су седели у скупо изнајмљеном стану и што су у радно време ходали по бутицима и кафићима. Једино о чему су требали свакодневно да воде рачуна је да поправе шминку у току радног времена. Хоће шминка да се мало узјебе кад се превише хода од бутика до бутика!

Што се страних лопова тиче то је прича за себе. Било их је к`о кусих паса! И тако једнога дана, те давне 2020. године, (по ко зна који пут) дођоше лопине из Европе да паметују како Кондоминијум треба да се побрине за ПОБОЉШАЊЕ ЕНЕРГЕТСКЕ УЧИНКОВИТОСТИ И СМАЊЕЊЕ ЦО2 ЕМИСИЈЕ! У преводу ШИЈЕ МИ ГА ЂУРО! Па у то време људи нису имали ни `леба да једу а они дошли да паметују како више није добро да се гријемо на дрва већ морамо на струју. Ал прво је требало да утопле своје домове па тек онда да се смањи потрошња енергије. Нису ни свесни да би тадашњи комуналци једва дочекали да народ почне мање да троши електричну енергију како би им утростручили месечни рачун. И комуналци су били у самом врху тадашњих малверзација… ни они нису никада напипали апс.

Дакле, да се вратимо на ове из Европе. Са њима се није смело играти јер су они своје паре прали код нас а тадашњи шефови су народне паре преко странаца прали сами себи!

И наравно, чим су чули тадашњи Владари Кондоминијума да „треба“ неки пројекат ставити на ноге, оберучке су прихватили да усвоје предлог Одлуке о избору јавних објеката и редоследа за санацију ЦО2 емисије. Без поговора сви су руке подигли да то учине на објектима Болнице, Дома здравља и готово срушене зграде Диспанзера за плућне болести. У те сврхе аутоматски су пристали да издвоје пола милиона тадашњих марака (данашњих пола милиона биткоина) а за узврат и ови белосветски лопови ће „као“ да уложе целих сто хиљада марака. Вау. Екстра. Бајно. Сјајно. Фенси. Урбано!!!

Ова вест је, причао ми деда, била објављена у свим тадашњим медијима. Феноменално! Све у циљу утркивања лизања дупета белосветским лоповима. Наравно, у то време народ није имао појма шта је позадина свега. Народ је веровао Дневнику и увелико су се спремали да свој глас поново доделе оним истим „мајсторима“ који су их и пре тих Избора водили… у амбис!

MD MONTEL