Стиже Михољско љето – сутра Михољдан

JP Putevi Brcko

Српска православна црква /СПЦ/ сутра ће прославити Михољдан, празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику.

Послије Михољдана, према народном вјеровању, наступа права јесен, а ако се топли дани наставе, тај период зове се “михољско љето”.

Свети Киријак рођен је у Коринту крајем четвртог вијека и за живота је сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Читајући Свето писмо, врло рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, гђе је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Боравио је у више манастира, посвећен хришћанској вјери и борећи се против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човјек, иако је цијели живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, гдје су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Киријака су монаси поштовали као исцјелитеља и утјешитеља болесних и невољних. Поживио је 109 година и упокојио се 557. године у пустињи, гдје је провео старост и посљедње године живота.

У православном календару се на овај празник помиње и освештање базилике Светог Михаила у околини Рима, што је и објашњење за назив празника.

Свети Кирјак је заштитник и слава многих српских домова. У појединим српским селима одржавају се заветине и организују литије.

Михољдан као празник вијековима уназад обиљежавају на исти дан (12. октобра по Грегоријанском и новојулијанском календару, а 29. септембра по старојулијанском), католици, православни и протестанти широм Европе. По томе је овај датум јединствен међу хришћанима разних конгрегација.

Још по нечему овај дан није као други. За разлику од многих других црквених празника, када се “забрањује ово или оно”, народ каже да на овај дан баш треба радити – али не у кући. С тим у вези постоји и вјеровање да се на Михољдан не треба вјенчавати. И ово је вјеровање такође утемељено на томе да сватови не би могли да окупе госте јер су сви заузети другим пословима за припрему за зиму.

MD MONTEL