Европа враћа драстичне мере, затварају се кафићи, уводи се полицијски сат

Kolubara

Европске државе враћају рестриктивне мере како би спречиле даље ширење коронавируса, и даље се опирући потпуном прекиду друштвених активности, но затварајући школе, отказујући медицинске захвате који нису хитни и регрутујући студенте медицине.

Већина европских влада је током лета ублажила рестриктивне мере како би вратила у живот своју привреду већ погођена великим падовима и губитком радних места након првог вала пандемије. Но повратак активности у нормалу, наводе у свом прегледу Индекс и Хина, од гужви у ресторанима до почетка нових школских година, довео је до великог раста броја новозаражених на целом континенту.

Кафићи и други угоститељски објекти затварани су међу првима под новим рестриктивним мерама, но ширење заразе сада је испит спремности власти да оставе школе отворене и одрже функционирање здравственог система.

Словенија објавила нове драстичне мере, уводе делимични „lockdown“

Словенска влада у среду касно навече је објавила да уводи нове драстичне мере у борби против короне.

Од понедељка ће се школа од петог разреда основне школе навише одржавати на даљину. Од петка се уводи и ограничавање кретања између црвених статистичких регија у Словенији, којих је седам. У тим ће регијама ношење маски бити свуда обвезно, ограничиће се рад одређених услужних и спортских делатности и забранити окупљање више од десет људи, јављају словенски медији.

Ове се мере уводе након што Словенија данима има високе бројке новозаражених коронавирусом. Јуче их је било 707, највише досад.

Премијер Јанез Јанша представио је нове мере за сузбијање ширења новог коронавируса.

„Налазимо се између наранчасте и црвене фазе. Тренутно имамо седам статистичких регија које су црвене, пет наранчастих и жутих“, рекао је Јанша. Према његовим речима, влада је на седници одлучила да ће се неке мере које је донела применити на целу земљу, а неке селективно на регије са лошијом епидемиолошком сликом.

„Мере су усвојене и биће објављене у службеном гласнику. Неке ће ступити на снагу у петак, друге у понедељак“, додао је Јанша.

Како је објаснио Јелко Кацин, мере везане за школовање ступају на снагу у понедељак, а остале на снагу у петак.

Делимични „lockdown“ се уводи у регијама у којима је стање најгоре

Драстичне мере које подразумевају и деломични „lockdown“ неће се, дакле, применити на целу земљу него на оне регије у којима је стање најгоре.

Мере које се примјењују на све становнике односно целу Словенију су поновно увођење учења на даљину за више разреде основних школа (од 5. разреда) те за све разреде средње школе (ступа на снагу у понедељак). Високим школама и факултетима већ је раније препоручено да на тај начин организирају што више педагошких процеса.

Оцењено је да досадашње мере и рестрикције нису дале жељени резултат па треба увести нове које би на снази требале бити најмање две седмице.

Словенска влада у среду је такође прихватила захтев туристичког сектора да се тзв. бесплатни туристички бонови који су грађанима подељени ради спашавања сезоне могу користити и почетком идуће године.

До сада их је искористило око половине грађана. Због раста зараза и могућности да дође до затварања хотела и других туристичких капацитета због епидемије, влада се одлучила за продужење рока за њихово кориштење на идућу годину иако их је по закону којим су бонови уведени требало искористити најкасније до краја ове године.

Француска увела полицијски сат, проглашено је и ванредно стање

Француска влада је у среду донела извршну уредбу о увођењу ванредног здравственог стања која ступа на снагу у суботу 17. октобра у поноћ на читавој територији због погоршања стања епидемије ковида-19.

„Полицијски сат се уводи на четири седмице и ићи ћемо у парламент како бисмо га продужили до 1. децембра. Шест недеља је време које ће, чини нам се, бити корисно“, рекао је Еммануел Макрон у телевизијском интервјуу.

Полицијски сат се од овог викенда уводи од 21 до 6 часова по средњоеуропском времену у више великих градова у земљи где се епидемија нагло шири, попут Париза и околине, Марсеља, Лиона, Монтпелира, Лила и Тоулуза.

То значи да ће се ресторани, барови, позоришта и биоскопи затварати у 21 час.

„Више нећемо одлазити у ресторане након 21 час, нећемо ићи пријатељима на прославе јер знамо да се највећи број људи зарази у таквим приликама“, рекао је председник.

Прекршитељима прети казна од 135 евра. Током дана живот се не би требао знатније променити.

„И даље ћемо радити, то је потребно нашој привреди и нама, наша деца ће и даље ићи у школу“, рекао је Макрон.

Више неће бити ограничења кретања у земљи, рекао је на крају председник, позивајући сународњаке да приватна окупљања ограниче на „највише шест особа“.

„Нисмо изгубили контролу“, рекао је председник, признајући ипак да ситуација „забрињава“.

Епидемија новог коронавируса однела је у Француској више од 32.000 живота.

Чешка и Русија преселиле школу на интернет, Северна Ирска затворила школе на две недеље

Чешка, земља са највећим бројем заражених по глави становника, наставу је преселила на интернет и планира на терен послати хиљаде студената медицине. Болнице отказују захвате који нису хитни како би се ослободили кревети.

„Некад смо на рубу суза“, рекла је Ленка Крејцова, главна медицинска сестра у болници Сланy близу Прага, док се општо одељење болнице претвара за оболеле коронавирусом.

Пољска је убрзала обуку за медицинске сестре и разматра отварање војних пољских болница. У исто време наставу на интернет сели и Москва, а Северна Ирска затвара школе на две недеље.

„Немам никаквих добрих вести. На рубу смо катастрофе“, каже пољски имунолог Пањел Грзесиоњски док његова држава у среду бележи рекордних 6526 нових зараза и 116 смртних случајева.

Велике еуропске економије попут Немачке, Велике Британије и Француске засад се опиру притисцима да затворе школе јер је та одлука теком пролећа додатно отежала ситуацију родитељима који су морали балансирати рад од куће с бригом за децу.

Холандија затворила кафиће и ресторане

Политичари у Немачкој разматрају требају ли продужити школске празнике око Божића и Нове године како би се зараза обуздала, иако критичари тврде како нема доказа да су школе жаришта ширења вируса.

Холандија је у среду затворила кафиће и ресторане, али је оставила школе отворенима. Дневни број новозаражених у Еуропи у просеку је 100 хиљада, што је трећина укупног светског раста броја нових случајева. До 11. новембра више од половине случајева у Еуропи догодило се у Уједињеном Краљевству, Француској, Русији и Шпанији, показују подаци Светске здравствене организације.

„То је збрка, синко мој, што да ти кажем? Доиста не знамо како ће то завршити“, казала је једна пензионерка у Риму.

Британска опозиција позива Џонсона на нови „lockdown“, он се опире тој идеји

Британског премијера Бориса Џонсона опозиција позива на нови „lockdown“ на нивоу целе Енглеске, но он се засад опире. Тамо расте број хоспитализација па се припремају пољске болнице. Власти у Каталонији најавиће или затварање кафића и ресторана или драстичну редукцију њиховог радног времена.

У Белгији, држави с другим највећим бројем заражених по глави становника у Еуропи, болнице морају резервирати четвртину својих кревета за заражене ковидом-19.

„Данас не видимо крај тунела“, поручио је Ренауд Мазy, директор болнице Сент-Лук у Бриселу.

Строжије мере могуће и у Хрватској

Члан Научног савета владе, Андреја Амбриовић Ристов са Института Руђер Бошковић, рекла је јутрос на ХРТ-у да су и у Хрватској могуће строжије мере.

„Јуче смо имали савет и разговарали смо о мерама, општи савет је да је ситуација озбиљна и да треба људе освестити да се мере поштују. Мере су добре, али се не поштују. Епидемија се захуктава, нисмо још у фази експоненцијалног раста, али бисмо ускоро могли бити“, рекла је.

Говорећи о мерама рекла је да би се могло ићи на још строжије мере.

„Ако ово овако настави, наравно да ће се ићи на још строжије мере“, рекла је.

Извор: Н1

MD MONTEL