Од сутра без зеленог картона у Европску унију

JP Putevi Brcko

Власници моторних возила из БиХ од сутра ће моћи да путују без зеленог/бијелог картона у земље ЕУ, Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију.

У Ауто-мото савезу Републике Српске /АМС/ позитивно оцјењују европску одлуку да се возачима из БиХ омогући путовање у земље ЕУ, те Швајцарску, Андору, Исланд, Норвешку и Србију без такозваног зеленог картона.

“Треба наставити радити на томе да се укине обавезно посједовање зеленог картона за возаче из Српске и БиХ у свим земљама из Европе”, рекао је генерални секретар АМС Републике Српске Ранко Бабић.

Бабић је позвао све возаче из БиХ да се прије поласка на пут у неку од европских земаља добро информишу о рути кретања, јер је могуће да нека од земаља у транзиту тражи посједовање зелене/бијеле карте осигурања.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Републике Српске Миломир Дурмић рекао је да годинама траје борба да се број нерегистрованих возила, који се кретао између десет и 15 одсто, спусти на око три одсто да би било омогућено путовање без зеленог картона.

Он је нагласио да ће за улазак у наведене земље од сутра бити довољне регистарске таблице.

ЗЕМЉЕ ЗА КОЈЕ НЕ ТРЕБА ЗЕЛЕНА/БИЈЕЛА КАРТА ОСИГУРАЊА

Србија, Андора, Аустрија, Белгија, Бугарска, Кипар, Чешка, Нјемачка, Данска, Шпанија, Естонија, Француска, Финска, Грчка, Мађарска, Хрватска, Италија, Ирска, Исланд, Луксембург, Литванија, Латвија, Малта, Норвешка, Холандија, Португал, Пољска, Румунија, Шведска, Словачка, Словенија, Швајцарска.

ЗЕМЉЕ ЗА КОЈЕ ТРЕБА ЗЕЛЕНА/БИЈЕЛА КАРТА ОСИГУРАЊА

Црна Гора, Сјеверна Македонија, Албанија, Азербејџан, Бјелорусија, Русија, Иран, Израел, Молдавија, Мароко, Тунис, Турска, Украјина и Велика Британија.

Извор: блпортал

MD MONTEL