Не потцјењујте мањак секса: То може да вам направи озбиљне проблеме

JP Putevi Brcko

Нередован сексуални живот није само суша на љубавном подручју, него и потенцијални окидач за низ проблема. Упознајте се са њима и дјелујте превентивно.

Будући да смо свакодневно бомбардовани бројним сексуалним истраживањима, вјероватно већина зна да је секс добар за психичко и физичко здравље човјека.

Али шта се догађа ако у вашем животу секс није редовна појава? Како, према истраживањима, на људе дјелује нередован секс?

ДЕПРЕСИЈА

Ако нас секс чини срећнијима, онда је врло логично и да нас његов недостатак чини депресивнима. Управо то су доказали амерички истраживачи са универзитета на Флориди у истраживању из 2018. Према њиховим открићима, људи који не уживају у редовном сексу (намјерно или силом прилика) чешће западају у депресивна расположења, а што су епизоде нерасположења чешће, веће су шансе да их задеси озбиљна депресија.

ИНФАРКТ

Више од 10 студија у протеклих десетак година потврдило је да је редован и квалитетан секс повезан са здрављем срца. Свака физичка активност важна је за здравље срца, али секс доноси бројне благодети јер, како су објаснили истраживачи, осим физичке активности доноси и лучење “добрих” хормона који благотворно дјелују на здравље човјека.

НЕКВАЛИТЕТАН САН

Нередован секс није нужно одговоран за неквалитетан сан, али је доказано да квалитетан и редован секс знатно побољшава квалитет сна. Тачније, хормони који се отпуштају током и након секса дјелују умирујуће на организам, па човјек лакше заспи. Захваљујући процесима, тијело се боље одмара и љепше обнавља.

НЕДОСТАТАК САМОПОУЗДАЊА

Осим физичког задовољства, објашњавају психолози, секс волимо и зато што се након њега осјећамо добро. Те изјаве потврђују и бројна истраживања. Иако се не може тачно објаснити зашто редован секс повећава самопоуздање, претпоставља се да је то због осјећаја блискости и припадности које секс носи са собом. Све то су емоције које се крију у сваком човјеку и потпуно је природно да их сви желе. С друге стране, ако у човјековом животу нема довољно секса, врло је велика вјероватноћа да неће имати ни довољно самопоуздања.

ЛОША КОНЦЕНТРАЦИЈА И РАДНИ УЧИНАК

Лјуди који имају редован сексуални живот знатно су ефикаснији и на послу. Баш због хормона који се луче током секса, а који сјајно дјелују на човјекову психу и здравље, лакше је постићи добру концентрацију а самим тим и бољи резултат на послу. Такви резултати нису запажени код људи који имају нередован сексуалан живот. Концентрација је код њих била на много нижем нивоу.

ИЗВОР: GULIVER/GETTY IMAGES/SAKKMESTERKE/МОНДО

MD MONTEL