Арктик умире! Свјетски научници се вратили са експедиције и немају добре вијести за планету

JP Putevi Brcko

Ледоломац који је превозио научнике на једногодишњој експедицији како би се истражио Арктик, вратио се у Њемачку, али је донио са собом забрињавајуће податке, саопштио је лидер експедиције Маркус Рекс.

“Гледамо како Арктик умире. Ускоро више неће бити леда на Арктику током љета. То може да изазове далекосежне посљедице по цио свијет”, рекао је Рекс.

Брод “РВ Поларштерн” је стигао у понедељак у северну њемачку луку Бремехавн, одакле се запутио на једногодишњи сусрет са арктичком хладноћом и поларним медвједима.


“Практично, постигли смо све што смо жељели. Извршили смо разна мјерења током цијеле године, са кратким периодима одмора”, рекао је Рекс за АП.

Брод је мора да се помијери на крајњи сјевер, на три недеље у мају, како би покупио намирнице и ротирао чланове посаде послије рестриктивних мијера због корона вируса, али то није изазвало велике промјене у мисији.

“Донијели смо кући много података, заједно са значајним бројем леденица, снијега и воде”, додао је Рекс.

На броду је било преко 300 научника из 20 земаља, међу којима су САД, Велика Британија, Француска, Русија, Кина, а пројекат је коштао 150 милиона евра.

Извор: Тањуг

MD MONTEL