Треш музика господари интернетом: „Некад турбофолк, данас треп фолк“

JP Putevi Brcko

„Коју музику слушаш“ једно је од главних питања при упознавању. Одговор на то у доба разних музичких платформи може да буде – оно што је у трендингу.

„Покажи ми своју плејлисту да се боље упознамо“, „Погледај на Јутјубу листу трендинг пјесама по земљама и упознаћеш народ те државе“, неки су од коментара на популарним музичким сервисима. Иако има на милионе прегледа, данашња музика се коментарише као „треш“ или ђубре.

„Треш има право да постоји и треш је увијек постојао, некада је то био турбофолк код нас, данас је то углавном тај треп фолк, он има право да постоји под условом да није једини избор“, рекао је за Прву ТВ Жарко Цвејић, музиколог и професор на ФМК.

А зашто је упркос свему, тај тип музике популаран?

„Зато што то преовлађује у масовним медијима, на телевизији нарочито, у некој ери и на радију и по броју кликова на Јутјубу и осталим медијима, међутим избор је ту. Ако је ријеч о млађој дјеци, онда ту ми родитељи и васпитачи и даље можемо и треба да се укључимо, не да бисмо им наметнули властите музичке укусе, јер то може да буде контрапродуктивно, него да бисмо им понудили разноврсност“, каже Цвејић.

Извор: B92

MD MONTEL