“ХВАЛА, СРБИЈО, ПУСТИЛИ СТЕ МЕ ДА ГЛОЂЕМ ДО КОСКЕ!” ПРЕД СМРТ ЧКАЉА ЈЕ ОТВОРИО ДУШУ, А ЊЕГОВЕ РИЈЕЧИ И ДАЉЕ БОЛЕ

JP Putevi Brcko

Судбина је хтјела да се један од највећих комичара бивше Југославије роди баш 1. априла, на Дан шале, а умре 20. октобра, на Дан ослобођења Београда у Другом свјетском рату.

Миодраг Петровић Чкаља био је српски глумац и један од најистакнутијих комичара на територији цијеле бивше Југославије.

Био је Јордан у “Сервисној станици”, Јаре у “Камионџијама”, Фирга у “Врућем ветру”, Јованча Мицић у “Путу око света”… и увијек су ту биле хиљаде и хиљаде гледалаца које су се смијејале његовим шалама и геговима заувијек уписавши га на листу највољенијих умјетника са ових простора.

Ипак, у мору комичних улога често се деси да људи забораве да је ријеч била о, прије свега, невјероватно талентованом глумцу који је могао да изнесе сваку ролу – комичну, као и трагичну.

Не вјерујете?! Погледајте овај исјечак из култне серије “Љубав на сеоски начин” и све ће вам бити јасно! Покушајте да задржите сузе!

https://www.youtube.com/watch?v=aQLUklyfl7k&feature=youtu.be

 

Још један монолог великог Чкаље боли Србију све до данас. Пред крај живота, гледајући како му пријатељи један по један умиру, а колеге га заборављају, осмијех комичара постао је горак.

Када је добио награду за животно дјело “Цар Константин”, у говору се осврнуо на свој живот, на сиромаштво у ком проводи дане, а један реченица нарочито боли.

– Да сам у Америци, и да сам примио овако велику награду захвалио бих се, прво, својој жени, па дјеци, па ташти, затим продуценту и редитељу. Али, пошто сам, срећом, у својој драгој земљи Србији, захваљујем се, прво, свом шефу самопослуге што ми, понекад, одвоји пензионерску коску, па комшиници у бараци која ми остави млијеко испод тезге, па мом поштару који ми увијек, на вријеме са закашњењем, донесе пензију. Да није било њих, не бих био овде. Хвала, Србијо, пустили сте ме да глођем до коске – рекао је глумац на додјели 2002.

Миодраг Петровић Чкаља умро је 20. октобра 2003. године. Сиромашан, али само материјално.

 

Извор:Историски Забавник

MD MONTEL