ЗАВИДНА КАРИЈЕРА: Бајага добитник награде за животно дјело

JP Putevi Brcko

Композитор, текстописац, пјевач…

Музичар Момчило Бајагић Бајага освојио је награду „Дарко Краљић“ за 2019. годину, за музичко стваралаштво/животно дејло у домену популарне музике, чија ће додјела бити у уторак, 27. октобра, у сали Удружења композитора Србије (УКС), саопштили су синоћ из удружења.

Одлуку је једногласно дао стручни жири у саставу Радослав Граић, предсједник, и композитори Војкан Борисављевић, Зоран Лесендрић, Срђан Марјановић и Александра Милутиновић.

„Иза Момчила Бајагића је богата дискографија и велики број хитова који га смијештају у сам врх рок сцене у Србији и екс Југославији, и данас његови концерти окупљају бројну публику, како у Србији тако и у региону“, навео је жири.

Истичу да је добитник награде рок музичар, композитор, текстописац, гитариста, вокални солиста и фронтмен своје групе, и пишу о недавним успјесима музичара и концертоу којим је обиљежио 35 година умјетничког рада.

Диригент и композитор Војкан Борисављевић у име цијелог жирија је закључио: „Стваралаштво аутора спада у сам врх популарне музике на нашим просторима, његове композиције одувијек изазивају дубоке емоције код свих генерација слушалаца, а пјесма „Моји су другови“ представља незваничну химну свих расељених људи са простора бивше Југославије“.

Музиколог Ивана Тришић, предсједница Удружења, каже да је стваралаштво Момчила Бајагића одликује неисцрпна музичка машта, непосредност и ненаметљивост израза у тумачењу самог аутора, као и емотивност, која се неодољиво преноси на слушаоце, а стихови које сам пише за своје пјесме, имају умјетничку вриједност и независно од музичког садржаја.

На свечаности у уторак у Мишарској улици 12-14 поводом награде говориће композитор Раде Радивојевић, потпредсједник УКС-а, Петар Пеца Поповић, рок новинар и публициста, и Срђан Марјановић, предсједник Секције композитора џез и забавне музике УКС.

У музичког дијелу програма учествоваће сам лауреат и клавијатуриста Александар Саша Локнер, из заједничког бенда „Бајага и Инструктори“, а емитоваће се и видео пројекција са њихових недавних концерата.

Редитељ ове мале свечаности је Марко Бајагић.

Извор: Србија Данас/Тањуг

MD MONTEL