ВИЈЕСТ ДА ЈЕ ДОБИО НОБЕЛА ИВО АНДРИЋ ЈЕ ПРИМИО ТЕЛЕФОНОМ И НА ТО ОДГОВОРИО САМО ЈЕДНОМ РЕЧЕНИЦОМ

JP Putevi Brcko

Шведска краљевска академија донијела је на данашњи дан 1961. године одлуку да српском књижевнику Иви Андрићу додијели Нобелову награду за књижевност, за дјело „На Дрини ћуприја“, као и за свеукупан његов књижевни рад.

“За епску снагу којом је обликовао мотиве и судбине из историје своје земље”, на данашњи дан прије 58 године Иво Андрић је добио Нобелову награду за књижевност. У најужем избору су, поред нашег књижевника, били и енглески писци Лоренс Дарел и Грем Грин, Американац Џон Штајнбек и Италијан Алберто Моравија.

Одлуку о избору лауреата Нобелове награде из области књижевности Иво Андрић је примио телефоном у свом стану у Београду на данашњием Андрићевом венцу.

Окупило се много новинара, критичара и поштоваоца књижевника, а Андрић, скроман какав је био, није много говорио.

– Нобелову награду сматрам као изузетно признање за цјелокупну књижевност моје земље – једноставно је рекао.

Након тога организована је конференција за штампу на којој је Андрић говорио, да би послије отишао у шетњу. Како се вијест ширила, Београђани су га у повратку заустављали и честитали му на награди коју прије њега није добио ниједан човјек са ових простора. Наишла су и дјеца која су тражила аутограм од књижевника.

Андрић је у Стокхолм отишао 5. децембра, у друштву супруге Милице Бабић-Андрић. Свечана церемонија додјеле Нобелових награда у области медицине, физике, хемије и књижевности, одржана је 10. децембра у раскошној дворани Концертне палате Шведске академије.
Извор: Историски Забавник

MD MONTEL