Игра са казаљкама – колико ћемо још померати сат?

JP Putevi Brcko

Шта год да се одлучи, Србија ће се прилагодити. Али у ЕУ још нема консензуса о престанку померања сата и томе да ли задржати зимско или летње рачунање времена. Јер, није лако ускладити простор од Вига до Бјалистока.

Напред или назад? У ноћи између суботе и недеље поново је померен сат, почело је зимско рачунање времена. Казаљке су помакнуте за сат натраг – увек добра вест за спавалице.

Ипак, да се пита само Европски парламент, било би то последње померања сата икада. „С померањем сата треба престати“, објавио је пре две године и тадашњи шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер након што се у онлајн-анкета 84 одсто грађана ЕУ изјаснило против померања сата.

У марту прошле године се и Европски парламент великом већином изјаснио за престанак померања казаљки од 2021. године.

Србија је припремила нови закон о рачунању времена који би обезбедио да сатови буду усклађени са европским окружењем – у преводу, како одлучи ЕУ, тако ће и Србија, а вероватно и остале земље региона које још нису у ЕУ.

Лоптица је сад код држава чланица ЕУ које морају д одлуче хоће ли трајно задржати летње или зимско рачунање времена. Али, коначна одлука је још далеко.

Тешко ускладити целу ЕУ

Из кругова европских дипломата могло се ове седмице чути да се о тој теми неће пуно расправљати за време немачког председавања Унијом (до краја ове године). Кажу, има много важнијих тема. Европски савет је саопштио да још нема консензуса, а потребна је барем „квалификована већина земаља чланица“.

Званични Берлин још не заговара ни трајно зимско ни трајно летње рачунање времена. Немачко Министарство економије саопштило је једино да је важно спречити „временска острва“, то јест да цела ЕУ треба да поступи исто како би заједничко тржиште остало у хармонији.

У Берлину још кажу да Европска комисија још није израдила детаљну анализу последица ове или оне одлуке.

Последице би свакако биле знатне. У ЕУ постоје три временске зоне, највећа је она која обухвата средњеевропско време, а сеже од Пољске до Шпаније.

Ако би се прихватило трајно летње рачунање времена, на западу и северозападу континента би се зими разданило тек током преподнева. У Вигу, на шпанској атлантској обали, Сунце би 21. децембра изашло тек у 10:01, у француском Бресту у 10:07, а у севернонемачком Емдену у 9:45.

Код трајног зимског рачунања времена лети би се не само раније смрачило, него би на истоку континента сунце изашло изузетно рано. У пољском Бјалистоку би 21. јуна Сунце изашло у 3:01, у Варшави у 3:15, а у Берлину у 3:44.

Здравствене тегобе

Но и садашња пракса померања сата многим људима ствара проблеме. Немачко здравствено осигурање ДАК је на основу репрезентативног испитивања објавило да 29 одсто људи у Немачкој има телесне и психичке проблеме након померања сата.

Осећају се уморно, имају потешкоћа да заспу и чешће се буде ноћу. Чак 76 одсто испитаника сматра да је помицање сата сувишно и да га треба укинути.

Но, изгледа да се Немци много више баве овом темом него остатак континента. Јер, европско испитивање јавног мњења пре две године је показало да је од 4,6 милиона учесника анкете чак три милиона било из Немачке.

Извор: дијче веле

MD MONTEL