Предности електричних тротинета

JP Putevi Brcko

Широм света електрични тротинети полако постају симбол модерног градског превоза. И како ствари стоје изгледа да ће се тренд коришћења ове врсте превоза кретати само у једном смеру – навише!

У прилог томе говоре и подаци једног истраживања које показује да ће до 2024. године, у свету у употреби бити 4,6 милиона изнајмљених тротинета, што је скок са 774.000 комада из 2019. године.

Такође, пандемија корона вируса је навела многе да траже социјално дистанциране начине превоза који су одрживији и исплативији од путничких возила и јавног градског превоза.

Желим да истакнем неколико врста предности и погодности ове врсте возила, као и то зашто нам је потребно идеално правно и законско решење које би са једне стране омогућило безбедно учествовање е-тротинета у саобраћају, а са друге стране да подстакне употребу овог превозног средства.

Велики проблем је што Србија, као и многе друге земље, није урадила тзв. микро мобилност на својим путевима и улицама, и као по обичају каснимо са реаговањем и доношењем конкретних мера.

Улица је основни архитектонски простор града, и није намењена само за кретање моторних возила већ и за кретање осталих учесника у саобраћају (пешака, бициклиста, е-тротинета…) и од ње зависи живот насеља и људи који ту живе.

1. Најбољи алтернативни начин превоза

Е-тротинети су најбољи када је у питању избор алтернативног начина превоза на кратким релацијама.

Многи људи у великим градовима данас траже помоћне начине превоза, али их сматрају превише гломазним или превише технички захтевним да би били практични. Моторизовани двоточкаши пружају ту могућност, али за вожњу је потребна возачка дозвола.

Е- тротинети су тренутно најпреносивији начин личног превоза, лагани су и лако се расклапају, што омогућава лако складиштење и преносивост. Могу стати у сваки гепек аутомобила или ранац, унети у јавни превоз, канцеларију, школу и сл.

Такође, због свог компактног дизајна и мале величине корисници неће имати проблема да пређу пречицом до аутобуско/трамвајског стајалишта, тржног центра, градског шеталишта, неке јавне установе, спортског центра, парка и сл.

Е-тротинети ће уштедети драгоцено време које свакодневно губимо у саобраћајним гужвама, на бензинским пумпама и тражећи паркинг место.

Такође нам пружају одређени вид слободе, поготово ако се ради о краћим релацијама и уштеди времена да стигнемо од тачке А до тачке Б. Нема више чекања возила јавног градског превоза, гурања, стреса, нервозе, псовања итд. А посебно у областима у којима је проналазак паркинг места изазов е-тротинети поред уштеде времена у знатној мери помажу уштеду и новчаних средстава.

Како се наводи у горе препорученом тексту, „у Чикагу, 43 одсто корисника би путовало аутом да тротинети нису били доступни (30 одсто би пешачило). У Портланду, у Орегону, 36 одсто локалних корисника би путовало аутом, иако би чак и већи проценат (45 одсто) пешачио или користио бицикл. Док у Велингтону, на Новом Зеланду, 21 одсто вожњи е-тротинетом би иначе било направљено аутом, а 39 одсто људи мање користи ауто као последицу службе за изнајмљивање тротинета“.

Оно што је кључно за е-тротинете јесте да су они само још један делић флексибилног мулти-модалног превозног система који људима пружа приступачније и одрживије изборе мобилности. У комбинацији за осталим видовима превоза би свакако дао зодовољавајуће резултате.

Поред лошег рада на микро мобилности у Србији се лоше ради и на промоцији урбане мобилности. Мобилност је пре свега кретање људи, а не само моторних возила.

Неопходно је подржавати и стимулисати кретање пешака и бициклиста и радити на безбедносној инфраструктури за ову врсту учесника у саобраћају.

Уколико јавност више буде прихватала е-тротинете, то би онда могао да буде начин да се изграде нове и боље бициклистичке стазе/траке на улицама за ова превозна средства.

2. Еколошки прихватљив начин превоза

Не можемо написати чланак о предностима е-тротинета, а да се не помене заштита животне средине. У последњих пар година „климатске промене“ су једна од главних геополитичких тема. У свету увелико траје потрага за еколошки прихватљивијим начинима превоза и смањеним емисијама штетних гасова.

Е-тротинети користе само малу количину електричне енергије и не емитују никакве емисије, што је боље за квалитет ваздуха у нашим градовима и за плућа њихових становника. Тако да они спадају у поуздан, приступачан и еколошки прихватљив начин превоза.

Ово би могло знатно да побољша наш укупни ниво здравља, јер би се могао смањити број болести повезаних са загађењем ваздуха попут плућних и кардиоваскуларних проблема.

Такође, једна од значајних предности е-тротинета која је значајна за џеп крајњег потрошача је знатна уштеда новчаних средстава која нам одлазе на гориво.

3. Смањују загађење средине буком

Велики градови и тишина и мир никада не иду заједно. Практично било који други вид превоза долази са значајном количином загађења буком – аутомобили, мотори, аутобуси, трамваји, возови – сви су бучни.

Показало се да улична бука смањује између 30 одсто и 40 одсто продуктивности људи који раде у животној средини.

Међутим, стална бука коју трпе возачи моторних возила утиче на њихову концентрацију на путу током времена и на ниво стреса, анксиозности и агресије.

Е-тротинет је најбржи и најтиши начин превоза да стигнете до крајњег одредишта када су у питању краће релације.

4. Омогућава мобилност за људе са здравственим проблемима и разним облицима инвалидитета

Е-тротинети су подржани широм света због повећане мобилности коју нуде онима који имају здравствених проблема.

Наиме, ова врста превозног средства представља одличну замену за аутомобиле људима који имају инвалидитет који их спречава у вожњи.

Када пешачење није изводљиво, а јавни превоз може бити отежан због гужви, чекања, стајања или гурања, и када вожња бицикла због трошења физичке енергије и кондиције није могућа због здравственог стања, е-тротинети дођу као једно од идеалнијих решења.

У горе препорученом тексту се наводи да „Налази из Велингтона, на Новом Зеланду, показују да су е-тротинети повећали покретљивост људи са инвалидитетом: 13 одсто корисника који имају посебне потребе у вези са приласком рекло је да не би доживело најскорије путовање да није било е-тротинета, а 91 одсто корисника са посебним потребама у приласку снажно је подржало наставак програма за изнајмљивање е-тротинета“.

5. Подстиче кретање и боравак на отвореном простору и природи

Још једна борба са којом се човечанство данас суочава је наш свеприхватљивији седећи начин живота. Многи од нас раде у канцеларијама или на сличним пословима на којем време проводе седећи, а већина нас ће до посла и назад користити аутомобил или неки вид јавног градског превоза.

Е-тротинет нам омогућава да за краћа путовања приликом којих бих смо користили аутомобил или јавни превоз, да покренемо тело (знатно бољи вид превоза који захтева физичку активност је бицикл).

Наравно, вожња е-тротинетом није замена за вежбање, али активираће тело и омогућити да део дана проведемо на отвореном простуру. Тако да је ово један од начина да заменимо седиште у ауту нечим мало активнијим.

Како наводе стручњаци, балансирање и одржавање равнотеже тела може звучати као прилично основно умеће, међутим вожња е-тротинетом помаже да корисници то даље развијају без стварног напора.

Како се даље наводи, ово се показало изузетно корисним за мало неспретнији особе.

6. Ниски оперативни трошкови и трошкови одржавања

Е-тротинети су такође прилично јефтини за употребу у поређењу са другим возилима. Вожња е-тротинета је често јефтинија од вожње јавним превозом.

Будући да механика и технологија која стоји иза е-тротинета није нека висока и захтевна наука, већина проблема може се решити прилично брзо и једноставно.

Стога, у поређењу са аутомобилима имају ниске трошкове одржавања. Делови су јефтини, не постоји замена уља, филтера, нема редовног техничког прегледа, нема трошкова за паркирање и куповину горива итд.

Ово су само неке предности/погодности е-тротинета због којих нам је потребно идеално правно и законско решење које ће створити услове за безбедно учествовање нових учесника у саобраћају.

Аутор је мастер инж. саобраћаја, оснивач и уредник портала посвећеног безбедности саобраћаја www.sigurnestaze.com

Извор: данас

MD MONTEL