Школе у РС-у се затварају на седам дана, ограничен рад угоститељских објеката

Kolubara

Ентитетски штаб за ванредне ситуације одлучио је на јучерашњој седници затворити школске установе због актуелног погоршања пандемије коронавируса у Републици Српској. Штаб је превентивно закључио да обустави рад средњих и основних школа од 26. октобра до 1. новембра. Школе ће организовати наставу на даљину кориштењем онлине система наставе.

Угоститељски објекти ће у наредних седам дана бити затворени већ од 22 сата, а донесена је и препорука да се не одржавају политички скупови. У РС-у је дошло до значајног погоршања ситуације, рекао је министар здравља Ален Шеранић додавши да је бх. ентитет по скали озбиљности на средини табеле у Европи.

Такође, очекује се погоршање слике када су у питању умрле особе које су биле заражене коронавирусом. Раније је речено да се забрањује музика уживо у угоститељским објектима, забрањују се приватна окупљања до 10 лица што укључује свадбе и славе.

Иначе, у Републици Српској је извршено тестирање 736 лабораторијских узорака, а нови вирус корона потврђен је код 403 особе.

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је на седници штаба, а члан председништва БиХ Милорад Додик раније је казао да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској тешка и комплексна, а да је највећи проблем оптерећност здравственог сектора.

Апеловао је на грађане да се придржавају прописаних мера да би се спречило ширење корона вируса, односно да носе заштитне маске, држе дистанцу и одржавају личну хигијену, те смање контаке и окупљања.

На питање да ли је због епидемије могуће очекивати затварање неких привредних субјеката, Додик је рекао да ће сви који се не буду придржавали прописаних мера биће ригорозно кажњени и затворени.

Извор: Кликс

MD MONTEL