Шта је здравије – туњевина или сардина

JP Putevi Brcko

Риба је здрава, то знамо сви, и треба да буде барем једном недељно на нашем менију. Ипак, подаци кажу да ми од морске рибе највише конзумирају туну и сардину у конзерви, па се питају многи шта је од та два здравије и боље за исхрану.

Витамин Е и калцијум

Сардине садрже више витамина Е по порцији од туне, а садрже и више калцијума. Витамин Е је важан за добру циркулацију, а као антиоксидант се бори против штетних материја у организму. Калцијум је добар за рад ћелија, поспешује функцију нерава и добар је за јаке кости. Ако дневно поједете 170 г сардине, добићете око 3,5 мг витамина Е, што је око 23 одсто препорученог дневног уноса. С друге стране, да бисте унели исту ту количину витамина Е кроз туну, потребно је да је поједете двоструко више него сардине. Поред тога, порција сардине садржи око 650 мг калцијума, око 65 одсто препорученог дневног уноса, док једна порција туне садржи само 22 мг калцијума, пишу на сајту Там-фисх.

Опасност звана – жива

Жива је један од најчешћих токсина у рибљим производима и изузетно је штетна за све, посебно за жене које планирају трудноћу, труднице и децу. Дозвољени максимални унос живе је 1,6 μг по килограму телесне тежине недељно. Многи не знају да туњевина у просеку садржи око 30 μг живе у 100 г производа у конзерви, а може да садржи чак два и по пута више. Насупрот томе, сардине у конзерви садрже око 10 пута мање живе, тј. око 3 μг у 100 г производа и тај однос је више или мање константан.

Витамин К

И иако се чини да сардине воде у односу на туну, то није сасвим тако. Ако вам недостаје витамина К, знајте да њега има више у туњевини. Он је врло важан за згрушавање крви код повреда, али и за изградњу хрскавице и костију. А једна порција туне садржи око 75 µг витамина К, што је око 60 одсто препорученог дневног уноса за већину жена, док једна порција сардине има само 4,4 µг.

И кад се све сагледа, није тешко закључити да је сардина бољи избор, упркос томе што има мање витамина К од туне. Тај мањак можете да надоместите ако једете више кеља, купуса, спанаћа, броколија, а притом ово поврће одлично иде уз сардину.

Извор: нова.рс

MD MONTEL