Петар II Петровић Његош: Тестамент

Kolubara
На дан, 28. октобра 1851. године, три дана прије смрти, владика Петар II Петровић Његош упознао је главаре и сенаторе, окупљене око његове постеље у Биљарди, са садржајем тестамента чији су примјерци (копије) достављени руској влади, посланику Русије у Бечу и конзулу у Дубровнику.
Према тестаменту, на чијем је досљедном извршењу инсистирао владика Раде, заклињући главаре да га се придржавају, његов брат Перо Петровић требало је да остане предсједник Сената и управља народним пословима, док Данило (кога је Његош одредио за насљедника) не заврши школе, односно, док се, како је Петар II нагласио, “не учини способним народом управљати”.
Слава Тебје показавшему нам свјет!
Хвала Ти, Господи, јер си ме на бријегу једнога Твојега свијета удостојио извести и зраках једнога Твојега дивнога сунца благоволио напојити. Хвала Ти, Господи, јер си ме на земљи над милионима и душом и тијелом украсио – колико ме од мога ђетинства Твоје непостижимо величество топило у гимне Божествене радости, удивленија и велељепоте Твоје, толико сам биједну судбину људску са ужасом разматрао и оплакивао – Твоје је слово све из ништа сотворило, Твоме је закону све покорно, човјек је смртан и мора умријети. Ја са надеждом ступам к Твојему светилишту Божественоме, којега сам свијетлу сјенку назрио јоште с бријега којега су моји смртни кораци мјерили – ја на Твој позив смирено идем или под Твојим лоном да вјечни сан боравим, или у хорове бесмртне да Те вјечно славим.
MD MONTEL