Србин из Перуа: Ево како су Хрвати и Мило отели српску дијаспору у Ј. Америци

JP Putevi Brcko

Бака и дјед Мирка Радовића су отишли из Србије у Перу 1948. године, али он је одлучио да се врати Србији и својим коријенима. Покојни отац Миодраг је, каже, „чист“ Србин, а мајка Перуанка шпанског поријекла и католичке вјероисповијести, али Мирко себе сматра Србином православцем и његова мајка то разумије.

Бави се музиком, компонује и пише текстове, жели да кроз музику промовише нашу земљу. Бака са очеве стране је поријеклом са Дурмитора, дјед из Прибоја и он га је од малена учио о историји Срба. Борио се у четницима, веома поштовао Дражу Михајловића, а Мирко наглашава да му је причао праву истину о Титу, прекрајању и фалсификовању српске историје.

„Одувијек сам, желио да дођем у Србију одакле потичем. Први пут сам дошао 2001. године, Србија је прелијепа земља, свиђа ми се и народ, атмосфера. И мајка је посјетила Србију и плакала јер отац за живота никада није дошао, а толико је желио. У Перуу је мало Срба и православаца, многи који су дошли су временом узели католичку вјеру која је доминантна, посебно Срби из Далмације који данас кажу да су Хрвати, али ја послије Јасеновца не могу да будем ни католик. Много сам научио о Србији иако још не говорим добро српски, али као Србин примјећујем да се много тога промијенило овде и да нема културе. На примјер, улице су пуне ђубрета, а док код куће од родитеља не научимо да волимо и чувамо наше улице и нашу земљу, нећемо моћи ни да промијенимо земљу на боље“, примјећује Мирко.

 

Гост Србин.инфо је открио и како су бројни православни Срби, који су се посљедњих година и деценија досељавали у Латинску Америку, постали католици, Хрвати, Црногорци.

„Највећи непријатељ Србину је други Србин. Хрватска држава и католичка црква су преотеле Србе и српску дијаспору у Јужној Америци, па су тако Срби масовно постали Хрвати као мој друг Јован Томашевић који себе сматра Хрватом. Кажем му да не може бити Хрват са тим именом и презименом, али ето. Посљедњих година је исто урадио и Мило Ђукановић, дијелећи пасоше државе ЦГ српској дијаспори. Пошто мора годинама да се чека на српски пасош због бирократије, онда Срби из дијаспоре узимају хрватски или посљедњих година црногорски који се много брже и лакше добијају. Временом забораве своје поријекло па друга и трећа генерација Срба у Латинској Америци не знају више ништа ни о Србији ни о свом поријеклу. Хрватска користи и то што је католичка црква тамо јака. Ја сам одлучио да се вратим православљу и српским коријенима, славим славу свети Јован. Морамо да водимо рачуна о нашем поријеклу. Осјећам своје гене, осјећам се као Србин, иако имам латино изглед као Шпанац „, каже Мирко Радовић, поносни Србин из Перуа.

Гост Србин.инфо и Дејана Петра Златановића је причао у емисији и о томе како су се његови бака и дјед снашли када су прије 70 година отишли тако далеко од куће, а како су доживјели унукову прву посјету Србији и њиховом родном крају који нису видјели од одласка у Перу. Говорио је и о музичкој индустрији, о свом послу, о великој миграцији Јапанаца у Перуу и другим темама. Више о томе погледајте у видео прилогу.

 

 

 

 

Извор: srbin.info

MD MONTEL