Да ли се одлучити за класичне зимске или универзалне гуме

JP Putevi Brcko

Сезона замјене гума већ је у току, па осим одлуке коју марку и модел набавити, све чешће се јавља и питање да ли се опредијелити за зимске или универзалне (all-season) пнеуматике.

У зависности од државе, возачи су зими у законској обавези да на својим моторним возилима имају зимску опрему, уколико је на коловозу снијег, лед или поледица.

Та опрема подразумијева зимске гуме на сва четири точка, а дубина газећег слоја на пнеуматицима мора бити минимум четири милиметра.

Сезона замјене гума већ је у току, па осим одлуке коју марку и модел набавити, све чешће се јавља и питање да ли се одлучити за зимске или универзалне (all-season) гуме. Оно што треба знати је да и all-season гуме могу бити дио зимске опреме.

Са друге стране, у условима честог снијега, леда и при веома ниским температурама увијек је најбоље рјешење имати зимске гуме.

Састав ових пнеуматика омогућава максималну управљивост и умањује ризик проклизавања, док дубина шаре обезбјеђује добро пријањање, али такође спрјечава задржавање снијега унутар гуме.

Универзалне (all-season) гуме, као компромис између љетњих и зимских перформанси, могу бити добра алтернатива зимским у регионима са умјереном климом, тамо гдје нема великих осцилација у температури, односно гдје љета нису превише топла, а зиме су благе и кишовите.

Ове гуме су погодне за вожњу у мјестима и градовима где снијежне падавине нису честа појава, али и када се десе, улице су редовно и на вријеме очишћене од снијега.

Такође, all-season гума може бити добар избор возачима који годишње прелазе мали или ограничени број километара.

Ознака М+С не значи нужно да је гума адекватна за зиму

При одабиру гума, било зимских или all-season, важно је напоменути да нису све исте и да симболи на бочним зидовима такође показују каквог су квалитета и намјене.

– Праве зимске гуме могу се препознати не само по ознаци М+С, што значи да су намјењене за вожњу по блату и снјегу, већ посебно по симболу три планинска врха са пахуљицом, што је ознака да су гуме направљене према прописима UNECE (Економске комисије за Европу при Уједињеним нацијама)- подсјећа Лука Шировник, из компаније Continental Southeast Europe.

Када су у питању пнеуматици тог произвођача, он каже да all-season гуме имају исте симболе и ознаке као зимске, па су алтернатива и добар избор за оне који прелазе мале удаљености, избјегавају вожњу по снијегу и живе у мјестима са благом климом.

Извор: Б92

MD MONTEL