Гојко Перовић изабран за члана Матице српске

JP Putevi Brcko

На сједници Управног одбора Матице српске у Новом Саду, која је одржана 5. октобра 2020. године, ректор Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, изабран је за редовног члана Матице српске.

Избором у редовно чланство, најстарије српске књижевне културне и научне институције, ректор Цетињске богословије стекао је право да присуствује редовним и ванредним скупштинама, да учествује у изборима за предсједника, потпредсједника, генералног секретара, чланова Управног одбора и других органа и радних тијела.

Такође са избором за редовног члана Матице српске, стекао је право да бира и да буде биран, да износи своје мишљење о досадашњем раду и о дугорочним плановима Матице српске, као и да остварује друга права остварена Статутом, стоји у саопштењу које је потписао проф. др Драган Станић, предсједник Матице српске, објавио је Радио Светигора.

Избор ректора Цетињске богословије у чланство Матице српске, чини изузетну част за најстарију средњу школу у Црној Гори, Цетињску богословију. Први члан Матице српске у Новом Саду из Црне Горе, био је владика црногорски Петар II Петровић Његош. Његош је постао члан Матице српске 1845. године.

– Послије славног господара и владике црногорског, Његоша, није случајно да је у наше дане, за члана Матице српске, изабран ректор и славне Цетињске богословије. Природно је да се професори и ученици Цетињске богословије, угледају, како на свог заштитника Светог Петра Цетињског Чудотворца, тако и на његовог насљедника Петра Другог Петровића Његоша, и да својим дјеловањем буду на Његошевом трагу. Од отварања богословско-учитељске школе на Цетињу 1863. године до данас, отац Гојко Перовић, први је ректор Цетињске богословије који је постао члан Матице српске, наводи Радио Светигора.

Извор: новости.рс

MD MONTEL