Меркел затворила Немачку, ово су нова правила игре

JP Putevi Brcko

Немачка је одлучила да се „пандемији коронавируса одупре жестоким мерама“, које ступају на снагу од понедељка и важиће до краја новембра.

“Морамо да делујемо сада. Наш здравствени систем данас може да се носи са овим изазовом. Али ако се настави овим темпом, достиц́и ц́емо границу за неколико недеља. Због тога су неопходне ове оштре мере”, рекла је канцеларка Ангела Меркел и додала да су сви који су донели ове мере свесни да се од људи тражи много, наводи Deutsche Welle.

С друге стране, чини се да људи немају много разумевања. Меркелова је већ оптужена за “корона-диктатуру”, а протести који већ месецима избијају широм Немачке додатно су заоштрени. А које су то тачно мере које су изазвале толико реакција грађана Немачке?

За почетак, заједнички боравак на јавним местима дозвољаваће се само члановима једног домаћинства или заједно са још једним домаћинством и то највише до десет особа. Кршења ових мера санкционисаће за то одговорне службе.

Сви догађаји који служе забави или разоноди биће забрањени. Позоришта, опере, концертне дворане, биоскопи – до краја месеца су затворени.

Забрањен је групни аматерски спорт и све спортске и рекреативне активности које укључују више особа. Индивидуални спортови су дозвољени, а професионална спортска такмичења ће се одржавати без публике.

Забрањено је ноћење у хотелима, мотелима, пансионима или приватним апартманима – осим ако се ради о непоходним путовањима, као на пример због посла.

Затварају се барови, ресторани, теретане, базени, као и козметички салони, салони за масажу, салони за тетовирање и све што се тиче неге тела.

Остају отворене школе, вртићи, мензе, богомоље, све радње – с тим што је дозвољено да у радњи буде максимално један купац на 10 квадрата, затим фризерски салони и занатске радње. Медицински неопходни третмани, као што је физиотерапија, такође ц́е и даље бити могуц́и. Достављање хране и пића, укључујући и оно из барова и ресторана је могуће. Такође је речено да ће посете старачким домовина бити и даље дозвољене, наравно, под важећим мерама предострожности.

Од фирми се захтева да, где год је то могуће, дозволе рад од куће, а договорено је да се детаљно разради план финансијске помоћи за оне који због ових нових мера губе приходе.

“Ова зима ће бити тешка. Четири дуга, тешка месеца. Али ће се завршити”, рекла је канцеларка, додајући да разуме “фрустрације, па чак и очајање” људи, нарочито у области угоститељства, преноси РТС.

Извор: србининфо

MD MONTEL