На данашњи дан умро Петар Други Петровић Његош

JP Putevi Brcko

На данашњи дан 31. октобра 1851 умро је црногорски владика, филозоф и државник Петар Други Петровић Његош, велики епски пјесник, аутор славног драмско-епског дјела “Горски вијенац”.

Као државник поставио је темеље модерне црногорске државе, установио извршну власт и сенат, организовао судове, увео порезе. За његове владавине основана је прва штампарија у Цетињу 1834 и подигнута прва школа. У књижевној баштини оставио је и еп “Луча микрокозма”, драму “Лажни цар Шћепан Мали”, пјесме.

Сахрањен је у малој капели на Ловћену, коју су срушили Аустроугари у Првом свјетском рату. Његови остаци су премјештени у Цетињски манастир, а потом у обновљену капелу 1925. године. Капела је уз подршку југословенске владе 1974. замјењена Мештровићевим маузолејом.

Петар II Петровић Његош је на нивоу Митрополије Црногорско-приморске канонизован, и уведн у ред светитеља као Свети Митрополит Петар Други Ловћенски Тајновидац. На нивоу Митрополије црногорско-приморске, 19. мај је установљен као датум празновања Светог Митрополита Петра Други Ловћенског Тајновидца као светитеља.

MD MONTEL