Ако Вучић држи говор – скидамо мантије: Иза кулиса опијела

JP Putevi Brcko

Владике које су претходне вечери боравиле у Подгорици, једногласно су одлучиле да предсједник Србије и  СНС-а Александар Вучић не може да говори на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија, сазнаје Нова.рс.

Саговорник портала Нова.рс додаје да је састанак одржан претходне ноћи у касним вечерњим сатима, те да је један од владика нарочито био против Вучићевог обраћања, јер је, како наводе, прегазио косовски завет.

“Епископи су се синоћ сагласили да је добро што је Вучић дошао у Подгорицу да тражи опрост од митрополита Амфилохија, али да није достојно да говори над његовим одром”, каже наш извор из Митрополије.

Иако првобитно није ни било планирано да се предсједник Вучић обрати окупљенима на сахрани митрополита Амфилохија, медији су данас пренијели да га је патријарх Иринеј ипак позвао да одржи говор, премда није било званичне потврде тог позива. Вучић је данас, док је служена литургија за преминулог митрополита, са делегацијом из Београда одржао конференцију за медије испред Српске куће у Подгорици, што је код вијерника који пристижу у Саборни Храм изазвало велико огорчење.

Нова.рс је у међувремену добила потврду да предсједник Србије ипак неће говорити на сахрани митрополита, као и да је један црквени великодостојник запријетио да ће скинути мантију и напустити скуп уколико Вучић буде говорио. Поједини епископи били су нарочито револтирани могућношћу да Вучић говори на сахрани митрополита пошто сматрају “да је срамота да такав човјек држи говор зато што је до прјие неки дан спроводио медијски линч над Амфилохијем”.

Други “протест” свештенства

Почетком ове године предсједник Србије Александар Вучић требало је да посјети Црну Гору, а онда је саопштио да неће ићи у Пљевља на Бадњи дан, објаснивши да се не плаши упркос прогнозама да ће у Црној Гори доћи до немира и хаоса због његове посјете, већ да жели да избегне да на било који начин нашкоди српском народу који тамо живи.

Међународна заједница, ипак, тада је оцијенила да би његова посјета Пљевљима била “доливање уља на ватру”, а убрзо се прочуло и да је владика Амфилохије одбио сусрет са њим.

“Медији блиски режиму су данас пустили вијест како патријарх тражи да Вучић говори. Истина је да су Вучићеви људи притискали Јоаникија и тражили од патријарха Иринеја да дозволе његово обраћање. Патријарх је пренио ту поруку, али су му епископи поновили став да је то немогуће и непримејрено”, објашњава извор Нова.рс и поново подсјећа који су разлози због којих Вучић није достојан говорник.

Није могао да га “смисли”

“Амфилохија за живота није могао да смисли. О њему су његови људи све најгоре писали. А други разлог и једнако важан је прича око Косова и Метохије. Није случајно владика Атанасије над одром свог најбољег пријатеља подсјетио у присуству Вучића на косовски завет и поручио да нема издаје”, објашњава наш саговорник и додаје да су притисци током данашњег дана били прилично јаки:

“Данас су у Подгорицу стигли Иринеј Буловић и владика Давид. Они нису присуствовали јучерашњем састанку. Такође, иако није епископ, патријархов секретар Дејан Накић је цио дан лобирао за Вучића као говорника и позивао се на патријарха. Ето одакле та вијест у режимским медијима”, објашњава нам саговорник из Митрополије.

Извор: Нова.рс

MD MONTEL