ДЕТАЉАН ЦЈЕНОВНИК: Од ДАНАС сте у обавези да испуњавате 2 услова у вожњи, издвојите потребан новац – пљуштаће казне!

JP Putevi Brcko

Од данас, 1. новембра, по Закону о саобраћају, обавезна је употреба зимске ауто-опреме.

Казне за оне који не користе зимску опрему кад на коловозу има снијега, леда или поледице крећу се од 6.000 до 20.000 динара, а за правна лица чак и до 800.000 динара.

Правилник о подјели моторних и прикључних возила и техничким условима за возила у саобраћају на путевима, подразумијева да возила морају бити опремљена зимском опремом ако се на коловозу налазе снијег, лед или поледица.

У зимску опрему спадају четири зимска пнеуматика, односно зимске гуме код којих дубина газећег слоја не смије бити мања од четири милиметра.

Поред зимских пнеуматика возачи су обавезни да у пртљажнику обавезно имају и одговарајуће ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање приањања, које у случају потребе постављају на најмање два погонска точка, уколико наиђу на дио пута гдје је саобраћајним знаком предвиђена обавезна зимска опрема.

У насељу возила не морају бити опремљена ланцима, односно другим уређајима за повећање приањања. Опрема за повећање приањања (ланци и слично) може се поставити на точкове и на дијелу пута који није означен знаком „ланци за снијег“, али само у случају када је коловоз прекривен снијегом.

Непосједовање прописаних пнеуматика третира се као тежа техничка неисправност и казна коју саобраћајна полиција може наплатити износи од шест до 20.000 динара за физичко лице и 100.000 до 800.000 динара за правно лице. Полицајац има право и да искључи из саобраћаја возило које нема зимске пнеуматике и осталу опрему, ако се не користе по пропису.

Јако важно је знати да у случају саобраћајне несреће узроковане недостатком зимске опреме, возач и власник таквог возила имају обавезу да сами плате сву материјалну и нематеријалну штету која може да износи и више милиона динара.

Цјеновник

Цијене зимских гума крећу се у распону од 2.741 до 64.200 по комаду, у зависности од марке аутомобила, произвођача и преференција возача, што укупно кошта од 10.964 динара до 256.800 за једно возило.

* 2.741 динар по комаду (укупно 10.964 динара) најјефтиније

* 64.200 динара по комаду (укупно 256.800 динара) најскупље

* 85 динара мјесечно по гуми л 340 динара мјесечно за четири гуме

Цијена услуге комплетне замјене гума

* 3.000-5.200 динара код вулканизера

* 4.200-6.200 динара на терену

Извор: Мондо

MD MONTEL