Етнички прогони Срба из већег дијела Западне Славоније под називима „Откос 1“ и „Откос 2“

Kolubara
Данас, 01.11.2020. године у саборној цркви Светог Марка у Београду  одржан je парастос за све Србе страдале на подручју Билогоре у сјеверозападној Славонији.
Првог новембра 1991. године хрватске милитантне јединице завршиле су етничко чишћење већег дијела Западне Славоније заокруживајући потез Грубишно Поље – Дарувар.
Етнички прогони Срба из овог дијела Славоније познати су под називима „Откос 1“ и „Откос 2“ да би већ у децембру била спроведена акција хрватских милитантних јединица под називом „Оркан“. У ове три операције већи дио Славоније био је етнички очишћен од српског становништва а посљедњих 65 српских села је спаљено у операцији „Бљесак“ 1995. године.
За разлику од Бљеска хрватске злочиначке војно-полицијске операције Откос и Оркан су мање познате иако је у њима протјерана главнина славонских Срба.
Само је 01.11.1991. године из општине Грубишно Поље протјерано готово 20 000 Срба а попаљено 30 српских села. Убијено је на монструозне начине на десетине српских цивила по падинама Билогоре (до сада је идентификовано 175 убијених).
Поред општина Грубишно Поље и Дарувар у овом хрватском удару је очишћен и простор Копривнице, Бјеловара, Вировитице, Гарешнице и дијела Подравске Слатине а укупан број протјераних Срба из Западне Славоније до Бљеска прешао је 110 000.
MD MONTEL