Епидемиолози у Србији препоручују да се прекину контакти, Европа се затвара

JP Putevi Brcko

Иако у Србији број заражених расте и већи је него када је био карантин на пролеће ове године, за сада оштријих мера нема, за разлику од многих европских земаља које уводе мере изолације и затварање разних објеката, а у Словачкој је почело опште тестирање становништва.

Епидемиолог Предраг Кон је на свом Фејсбук профилу написао да „сви треба да се понашају као да је на снази полицијски час од 19 часова до 5 сати ујутру“.

У дану када је објављено да је за 24 сата преминуло 12 људи, у Црној Гори је одржана сахрана митрополита Амфилохија којој је присуствовало на хиљаде људи, али прописане здравствене мере, углавном, нису поштоване.

У Хрватској је у последња 24 сата забележено 1.165 нових случајева заразе, а преминуло је 32.

У Великој Британији је саопштено да је принц Вилијам био позитиван на корона вирус у априлу, готово у исто време када и његов отац – принц Чарлс.

Број заражених у свету премашио је 46 милиона, а преминуло је око 1,2 милиона људи. Опоравило се 31,2 милиона људи, показују подаци Џонс Хопкинс универзитета.

У Немачкој ступају на снагу строжије мере против епидемије корона вируса које подразумевају затварање барова, ресторана, културних и спортских установа.

У Белгији се уводи карантин у целој земљи, а Влада Португала најавила је затварање већег дела земље од 4. новембра и позвала људе да остану код куће сем због посла, школе или куповине.

Енглески премијер Борис Џонсон упорозио је да би број смртних случајева од Ковида-19 могао бити двоструко већи током зиме него у првом таласу пандемије и да стога планирано четворонедељно закључавање широм земље „нема алтнернативу“.

Шта се дешава у Србији?

Према последњим подацима у Србији је корона вирусом заражено још 1.449 људи. Преминуло је још шесторо, а на респиратору су 52 особе. Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се следеће недеље очекује пораст броја заражених корона вирусом и да је тражио да се званично уведе забрана контаката. Он је за ТВ Прва рекао да тренутно нема правног оквира за доношење ванредних мера, али треба контролисати и изолацију и кућни карантин.

„Од марта причам да је то било могуће у ванредном стању и да је оно било значајно, јер нам је омогућило ефикасно деловање“, рекао је Кон.

Нова.рс је објавила да су и поједини глумци, међу којима 60-годишњи Жарко Лаушевић, заражени корона вирусом. Лаушевић је у Клиничком центру „Бежанијска коса“ и није животно угрожен.

Тим лекара са клинике Оториноларингологије Клиничког центра Ниш испитивао је утицај корона вируса на слух, и показало се да обољевање од Ковида-19 може довести од благог до средњег пада слуха на високим фреквенцијама, објавио је РТС. Ово је у свету прва свеобухватна студија утицаја ковида на слух, каже за РТС директор ОРЛ клинике Душан Милисављевић.

Комунални инспектори и комунални милицајци биће овлашћени да контролишу да ли грађани носе маске и одржавају растојање у затвореним и на отвореним просторима. Моћи ће и да изричу казне на лицу места, превиђено је изменама Закона о заштити становништва од заразних болести.

Они који не буду носили маску мораће да плате 5.000 динара, односно упола мање ако то ураде у року од осам дана. Радио-телевизија Србије је објавила да ће се о изменама закона се у четвртак изјашњавати чланови Владе, а 10. новембра и посланици Скупштине Србије.

Укратко из света:

У Словачкој је почело тестирање свих старијих од 10 година, план је да четири милиона људи буде тестирано

У Немачкој ступају на снагу строже мере, а у Белгији се уводи национални карантин

У Аустрији од уторка полицијски час

У Португалу ће већи део земље бити у карантину од 4. новембра

Аустралија први пут за месеци нема ни један нови случај корона вируса

У Великој Британији најављено четворонедељно закључавање, до 2. децембра, уз могућност продужетка

Једна од највећих светских туристичких атракција Мачу Пикчу у Перуу отворена за туристе после осам месеци

Директор Светске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус иде у карантин пошто је био у контакту са некиме ко је позитиван на Ковид-19

Број заражених у свету премашио је 46 милиона, а преминуло је око 1,2 милиона људи, показују подаци Џонс Хопкинс универзитета.

Каква је ситуација у региону?

Земље у региону бележе свакодневни раст броја заражених:

Босна и Херцеговина – 51.505 потврђених случајева

До сада је умрло 1.248, а опоравило се 28.194.

Хрватска – 52.660 потврђених случајева

До сада је преминуло 594 пацијената, а опоравило се 37.332. На респираторима су 94 пацијента.

Северна Македонија – 32.436 потврђених случајева

Од последица корона вируса до сада је преминуло 1.004 људи, а опоравило се 21.090.

Од последица корона вируса до сада је преминуло 678 људи, опоравило се 15.367.

Црна Гора – 18.714 потврђених случајева

Преминуло је 313 људи, а опоравило се 14.216.

Словенија – 35.649 потврђена случаја

Тренутно је активно 22.501 случајева, а до сада је преминуло 363 људи.

MD MONTEL