Сноуден тражи руско држављанство али се не одриче америчког

JP Putevi Brcko

Бивши сарадник америчке Националне безбедносне агенције (НСА) Едвард Сноуден, кога тражи Вашингтон, рекао је данас да је поднео захтев за руско држављанство, тек пошто је добио стални боравак у Русији где се налази од 2013. године. Тридесетседмогодишњи Сноуден објаснио је преко Твитера да је тражио да задржи своје америчко држављанство што је могуће после недавне промене руског закона о држављанству и имиграцији.

Тај захтев уследио је неколико дана пошто је његова партнерка Линдзи Милс објавила да је трудна.

„После година одвојености од наших родитеља моја супруга и ја немамо никакву намеру да будемо одвојени од нашег сина”, написао је Сноуден на Твитеру. Такође је објаснио да он и његова супруга желе да остану Американци и да подижу сина у „складу са свим америчким вредностима које воле, укључујући слободу изражавања”, пренела је Бета.

Сноуденов адвокат Анатолиј Кучерена је 22. октобра објаснио да је боравак Сноудену продужен на неодређено време и да је то омогућено захваљујући недавним изменама руског закона о имиграцији.

Сноуден је до сада имао прво на азил у трајању од годину дана, потом је добио боравишну дозволу на три године, која је продужена 2017.

Бивши сарадник америчке НСА нашао је уточиште у Русији 2013. године пошто је побегао из САД. Сноуден се у САД суочава са оптужбама за шпијунажу, јер је открио глобални програм прислушкивања и праћења који је НСА спроводила у САД и широм света.

У августу је амерички председник Доналд Трамп рекао да ће „бацити поглед” на могуће помиловање Сноудена коме у САД прети до 30 година затвора због оптужби за шпијунажу.

Сноуден, коме је одузет амерички пасош на захтев Вашингтона, стигао је у Москву у мају 2013. године. Дошао је из Хонгконга и са намером да се склони у Латинској Америци. На крају је био блокиран у Русији где је добио азил.

Извор: Политика

MD MONTEL