ДОБРО ЈЕ, СРЕШЋЕМО СЕ… И БЕЗ ПУБЛИКЕ!

JP Putevi Brcko

Причао ми деда да су Сусрети позоришта у Кондоминијуму у његово време били једини културни догађај који су Кондомичани са усхићењем пратили из године у годину – све до Короне.

Те давне пандемијске 2020-те године мештани месне заједнице Кондоминијум стрепели су да им домаћи кризирани стручњаци, по препорукама белосветских здравствених криминалаца, не забране ову једину културну радост због које је вредело издвојити 40 КМ (данашњих 4 биткоина) за комплетне фестивалске улазнице. Добро, народ је тада био необавештен те није знао да су препоруке тих светских здравствених криминалаца НЕОБАВЕЗУЈУЋЕ, ал` јеби га!

И нису само мештани стрепели од неорганизовања Сусрета позоришта. Стрепели су и политичари једног фино укоцканог политичког табора. Јер, ако нема Сусрета онда нема ни додатних финансија. Нарочито ако знамо да су те давне 2020. године у Кондоминијуму требали да се одрже они последњи локлани Избори (након тих Избора валст је укинута и Кондоминијумом је владао ВСБ – Вакцинисани Супервизорни Бог)!

Због тих разлога тадашња сива еминенција Сусрета позоришта није спавала данима! Шта данима, месецима нису спавали! И онда су преко ноћи преломили и одлучили да Сусрети морају да буду у континуитету. Модел за Фестивал су назвали „СРЕШЋЕМО СЕ БЕЗ ПУБЛИКЕ“! Да се мештани Кондоминијума не би бунили што им је укинуто једино задовољство, Организациони одбор донео је Одлуку да све позоришне предстве буду емитоване путем локалне ТВ станице! Чак су изабрали и најповољнији портал за пренос пратећег програма. Наравно, као и увек, ангажована је комплетна Редакција тадашњег локалног Радија да пише за Билтен – уз минималне измене у руководству!

Тако су сва уста била запушена – није имао ко да се буни. А народ ко народ, заокупљен плацебо вирусом био је презадовољан што уопште има неку забаву. Као и увек – хлеба и игара!

Деда ми тврдио да народ није имао појма колико је народних пара потрошено за тај епохални ТВ пренос позоришних представа? Наравно, „извођач радова“ није изабран путем тендера. Нити је било познато колико је новца „извођач радова“ хитнуо назад сивој еминенцији као захвалност за ангажман! То и није толико битно јер тај модел „ЈА ТЕБИ, ТИ МЕНИ“ је деценијама био добро разрађен и скриван чак и од тадашње Полиције!

Остаће упамћено да се прве фестивалске вечери, коју је отворило Народно позориште Републике Српске из Бања Луке представом “Златно доба” према аутору и режији Жељка Стјепановића, захваљујући телевизијској дистанци, нико поред малих ТВ екрана није заразио вирусом.

Ипак, већ почетком наредне године сви су морали да се вакцинишу – превентиве ради. Сусретања без публике је ВСБ укинуо заувек јер глумци нису хтели да се вакцинишу а тако невакцинисани нису могли да уђу у Кондоминијум!

И тако – ШТО СМО СЕ СУСРЕТАЛИ, СУСРЕТАЛИ СМО СЕ!

MD MONTEL