ИЗБОРИ У БИХ 2020 – из часа у час!

JP Putevi Brcko

17:00

Полицији Брчко дистрикта до 12:45 сати запримила је 16 пријава које указују на евентуално ометање или кршење изборног процеса. О свему је обавештена Изборна комисија Брчко дистрикта БиХ и Штаб акције локални избори 2020 у Сарајеву, потврдила је за “Радио Брчко” портпарол Полиције Брчко дистрикта.

13:10

Изборна комисија Брчко дистрикта обавјештава бираче да је у функцији СМС центар 091121212 путем којег бирачи могу проверити бирачко место на којем гласају.

13:00

Према извештају ЦИК, у Републици Српској највећи број изборних места отворен је на време у 7 часова. Већа кашњења забележена су у Хан Пијеску, Сребреници, Бихаћу, Власеници, Сребренику и Челинцу из техничких разлога.

Веће кашњење забележено је и у Чапљини где је пријављен покушај изборне крађе те је председник комисије смењен и доведена је његова замена. Случај ће бити пријављен ПУ Чапљина и даље бити процесуиран Тужилаштву.

Према последњим информацијама, укупно у БиХ пријављено је 173 Ковид мобилних тимова те ће они обићи 3.555 бирача који су се пријавили за овакав вид гласања.

Како су истакли из Централне изборне комисије, треба имати у виду да су се бирачи за овај вид гласања могли пријавити јутрос до девет часова тако да постоји велика могућност да је број тимова и бирача већи.

11:00

Биралишта за локалне изборе у БиХ отворена су у 07.00 сати, а избори се први пут одржавају у условима епидемије Цовид-19. Ово су седми послијератни локални избори у БиХ.

Одзив на нивоу БиХ до 11 часова је 14,8 одсто. У ФБиХ је 13 одсто, док је у РС око 18 одсто.

Супротно поступању одредбама је кршење Изборног закона БиХ, казао је Жељко Бакалар из ЦИК-а и додао:

„Према информацијама, председник бирачког одбора у Чапљини није дао провјеру и увид за посматраче и чланове бирачког одбора. Утврђено је да су унапријед уписани потписи за осам особа“.

У Брчком осим мањих техничких проблема због којих су поједина гласачка места каснила и до 40 минута са отварањем, није забележен већи проблем, потврдили су у Изборној комисији Дистрикта.

Полиција Брчко дистрикта БиХ је на основу Одлуке шефа Полиције формирала Оперативни штаб за несметано провођење локалних избора у циљу поштовања Наредби Штаба за заштиту и спашавање и издатих епидемиолошких препорука.

У условима пандемије вируса корона и без обзира на тренутно стање и број заражених и изолованих лица, међу којима има и полицијских службеника, Полиција Дистрикта је успела предузети све законом предвиђене мере из своје надлежности.

MD MONTEL