Упокојен патријар Иринеј

Kolubara

Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Иринеј, упокојио се данас у 90. години.

Рођен је у селу Видова, код Чачка, 1930. године као Мирослав Гавриловић од оца Здравка и мајке Милијане. На крштењу добио је име Мирослав. У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. По завршетку гимназије уписао се и завршио Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду. По завршеном факултету одлази у војску. По повратку из војске убрзо бива постављен за суплента (професора) Призренске богословије. Пре ступања на дужност професора, октобра 1959. године у манастиру Раковица, од стране тадашњег патријарха Германа, прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј.

Истога месеца на дан Св. Петке 27.октобра 1959. у цркви Ружица испод Калемегдана, бива рукоположен у чин јеромонаха. Док је скуђбовао као професор у Призренској богословији службовао бива упућен на постдипломске студије у Атину.

Како се наводи у његовој биографији на сајту Српске православне цркве, 1969. године бива постављен за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се враћа у Призрен и бива постављен за ректора Призренске богословије. Са те дужности 1974. изабран је за викарног епископа патријарха са титулом епископа моравичког. Годину дана касније 1975. године изабран је за епископа нишког.

На Светом Архијерејском Сабору Српске Православне Цркве, 22. јануара 2010. године, изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

MD MONTEL