Данас је Аранђеловдан: Славимо Светог архангела Михаила, првог међу анђелима

Kolubara

Анђели (анђео је грчка ријеч и значи вијесник) су духовна, бестјелесна бића, извршавају Божји промисао, има их веома много и према хијерархији су подијељени у девет рангова или чинова.

Највиши међу седморицом анђела, Михаило, има врло важну дужност код сваког човјека на земљи –
Анђели се на иконама увијек сликају у људском облику као млади људи. Они немају тјелесних жеља и брига као људи па вјечно остају млади и лијепи, а пошто лете гдје их Бог пошаље, на икони им се сликају и крила. Сваки човјек на дан крштења добије свог анђела, који се назива анђео мирни, вијерни учитељ, чувар душа и тијела. Ти анђели чувају човјеку живот и здравље и пазе да човјек, због свог незнања и несмотрености не направи какву погрешку. Обучени су у бијелу одјећу, плаштове, у знак чистоте и невиности.

Највиши међу анђелима су седморица арханђела, међу којима је Михаило, који има још и титулу архистратига, а по којем је овај празник добио име. На иконама се архангел Михаило представља са крилима, у војводској одежди, као борац, са мачем у једној и кантаром у другој руци, јер, према народном вјеровању, он у часу смрти узима људску душу. Овај празник установљен је у четвртом вијеку нове ере. Архангел Михаило, заштитник лозе Немањића, једна је од светаца који ужива велико поштовање у нашем народу.

Постоји посебнан значај зашто се овај арханђел слави БАШ у мјесецу новембру –

Од давнина људи су празновали анђеле Божије, али се често то изопачило у њихово обожавање. Јеретици су их понекад тумачили као богове или их пак сматрали створитељима читавог видљивог свијета. На 4-5 година прије Првог васељенског сабора одржан је Лаодикијски помесни сабор и, својим 35. правилом, установио исправно поштовање анђела. У вријеме римског папе Силвестра и александријског патријарха Александра установљен је овај празник архистратига Михаила и осталих сила небеских у новембру. Зашто баш у новембру? Новембар је заправо девети мјесец од мјесеца марта, који се сматра тренутком стварања свијета. А девети мјесец послије марта узет је због девет анђелских чинова који су најприје створени.

Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао је ових девет чинова у књизи “О небесној Јерархији”. У тој строгој анђелској хијерархији, војвода анђелске војске је архистратиг Михаил, јер је својим дјеловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст. Међу анђелима влада савршена једнодушност и строга хијерархија у послушности нижих чинова према вишим, а свеукупно светој Божијој вољи.

Име Михаило у преводу значи…

Сваки народ има свог анђела хранитеља, а осим тога и сваки хришћанин има свога анђела хранитеља. Треба се увијек сјећати да ма шта ми чинили, јавно или тајно, чинимо у присуству свога анђела хранитеља. А на дан Страшнога Суда сабраће се мноштво анђела небесних светих око престола Христова, и пред свима њима објавиће се дјела, ријечи и помисли свакога човјека.

Да анђели Божји непрекидно опште са овим свијетом, о томе свједочи Св. писмо јасно и непобитно. Које из Светога писма, које из Светога предања, Црква православна дознала је имена седморице началника ангелских сила, и то: Михаила, Гаврила, Рафаила, Урила, Салатила, Јегудила, Варахила (уз то неки спомињу и осмог – Јеремила).

Михаил на јеврејском језику значи: ко је као Бог или ко је раван Богу ? Св. Михаил изображава се још од првих времена хришћанских као војвода, који у десној руци држи копље, којим потире Луцифера, сатану, а у лијевој палмову зелену гранчицу. На врх копља има платнену траку са црвеним крстом. Арханђео Михаил сматра се нарочито чуварем вјере православне и борцем против јереси вјерских.

Шта значе имена осталих аргхангела: Гаврила, Рафаила…

Св. Гаврило значи – муж Божији или крепост Божија. Он је благовјеститељ тајни Божјих, нарочито тајне богооваплоћења, и свих осталих тајни, које с оном стоје у вези. Изображава се: у десној руци држи фењер са запаљеном свијећом унутра, а у лијевој огледало од зеленог камена јасписа. Огледало означава премудрост Божију, као тајну скривену.

Св. Рафаило значи – исцјељење Божије, или Бог исцелитељ (Тов. 3,17; 25,15). Изображава се: десном руком води Товију, који носи рибу ухваћену у ријеци Тигру, а у лијевој држи љекарски алабастар.

Св. Урил – огањ или светлост Божија (3. Јездра 5,16). Изображава се са лицем и очима погнутим, а руке држећи на прсима као на молитви.

Св. Јегудил – светитељ Бога. Изображава се: у десној руци држи вијенац златан, а у лијевој троструки бич.

Св. Варахил – благослов Божији. Изображава се: носи у њедрима руже бијеле.

Јеремил – узвишење Божије (3. Јездра 4,36). Поштује се као внушитељ и побудитељ узвишених помисли, које човјека уздижу к Богу.

Извор: Опанак

MD MONTEL