ПРЕМИНУО МУСТАФА НАДАРЕВИЋ: Чувени Изет изгубио најважнију битку у 77. години

JP Putevi Brcko

Боловао је од карцинома плућа, недавно је отпуштен из болнице и био је у кући у Загребу, а како су писали медији није излазио из куће због епидемиолошке ситуације.

Мустафа Надаревић рођен је у Бањалуци 1943. године.

Иако је живио и радио у многим градовима бивше Југославије, највећи дио живота провео је у Загребу.

Позоришну каријеру је започео у Загребачком казалишту младих, а 1969. године постао је члан Драме Хрватског народног позоришта у том граду. Најприје је велике улоге добио у домаћем позоришту – Богдан у „Хваркињи“, Помет у „Дунди Мароју“, Милетић у „Оставци“, Леон у „Господи Глембајевима“ . Његов таленат убрзо су препознали страни режисери па је добио главну улогу у представи „Lorenzaco“.

Осим тога глумио је Сирана, Фигара и М.П. Марфија у великим представама. Филмску каријеру започиње тек почетком осамдесетих година у споредним улогама.

У филму „Отац на службеном путу“ Емира Кустурице из 1985. године истакао се улогом Зијаха. Затим су услиједили филмови „Већ виђено“ Горана Марковића из 1987. године, „Глембајеви“ Антуна Врдољака из 1988. године за коју је добио Златну арену фестивала у Пули за најбољег глумца, па „Кудуз“, „Глуви барут“, „Празник у Сарајеву“, „Пушка за успављивање“, „Ничија земља“, „Гори ватра“, „Нафака“ „Кад сване дан“ и многи други.

Публику испред малих екрана одушевио је улогом Изета Фазлиновића у серији „Луд, збуњен нормалан“ која је снимана од 2007. до 2016. године.

Као редитељ је дебитовао 1992. године са представом „Лет изнад кукавичјег гнијезда“, а након тога поставио је неколико великих представа – „Балкански шпијун“ Душана Ковачевића, „Забуне“ Алана Ејкборна (Alan Ayckbourn) у Сатиричном казалишту Керемпух, „Хасанагиница“ Милана Огризовића у Хрватском народном казалишту и Народном позоришту у Сарајеву.

MD MONTEL