Данас је Свети Стефан Дечански – Мратиндан

Kolubara

Свети мученик Стефан Дечански краљ српски, син краља Милутина и отац цара Душана.

По наређењу необавештеног оца био ослепљен, а по наређењу лакомисленог сина био у старости удављен. При ослепљењу јавио му се св. Никола у храму на Овчем пољу, и показао му његове очи рекавши: „Стефане, не бој се, ево твојих очију на моме длану, у своје време ја ћу ти их вратити”.

Пет година провео у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља (Пантократора). Својом мудрошћу и подвигом, кротошћу и благочешћем, трпељивошћу и благодушношћу превасходио је Стефан не само све монахе у манастиру него и сав Цариград. Св. краљ Стефан са св. Савом и св. кнезом Лазаром чини једну прекрасну триаду од светости, благородства и самопожртвовања, које је народ српски дао. Као мученик скончао је 1336. год. примивши венац бесмртне славе од Сведржитеља, коме је верно послужио.

Данашњи дан је слава црквеног хора у Брчком који светог Стефана прославља као свог заштитника по којем носи име.

Чланови хора су Богу захвални што их је удостојио да се пре неколико година и поклоне његовим моштима. Ове године хор прославља једанаесту крсну славу, овај пут скромно и молитвено због епидемиолошке ситуације, у нади да ће убрзо дођу безбрижнији дани када ће се поново окупљати у молитви и љубави. Свим певачима, свима онима који хор истински у срцу носе, срећна слава и да их Св. Краљ штити и води!

MD MONTEL