Нека се мигранти лијепо врате кући, вријеме је да обновите Сирију! ПОРАЗИЛИ СМО ИСИС…

Kolubara

Руски предсједник Владимир Путин у понедељак је рекао да је нужан повратак избјеглица у Сирију како би се обновила ратом разорена земља.

Тренутно се изван земље налази више од 6.5 милиона сиријских миграната, рекао је Путин у видеоразговору са сиријским предсједником Башаром ал Асадом, према транскрипту којег је објавио Кремљ.

“Велика већина њих способни су грађани који би могли и требали да судјелују у изградњи своје земље”, рекао је Путин.

Русија је била најважнији савезник Асаду током рата у Сирији, с тиме да је руска војска сукобе окренула у корист легитимне сиријске владе у Дамаску.

Путин је у разговору рекао да се Сирија сада мора фокусирати на обнову, с обзиром на то да су екстремистичке групе у земљи увелико поражене.

Руска делегација требала би да учествује на конференцији у Дамаску у сриједу и у четвртак, како би подстакла повратак миграната у Сирију, као и повратак цивила који су расељени унутар земље као интерно расељена лица.

“Више од 850 хиљада сиријских држављана вратило се из дијаспоре, а више од 1.3 милијуна вратило се унутар земље у мјеста својих пребивалишта”, рекао је Путин.

Асад је нагласио да је повратак миграната сиријској влади приоритет.

“Сиријска влада не само да је спремна, него је тиме одушевљена”, рекао је.

“Надамо се да ће конференција на тему повратка избјеглица произвести жељене резултате”, рекао је Асад, а пренијела сиријска новинска агенција САНА.

Извор: Newswire/Дневник.ба

MD MONTEL