Русија уводи цензуру: Укидају Фејсбук, Јутуб и Твитер?!

Kolubara

Руски законодавци су објавили да ће укинути друштвене мреже које цензуришу локалне медије. То значи да ће друштвене мреже као што су Јутуб, Твитер и Фејсбук бити у потпуности или дјелимично укинуте.

Члан тамошњег парламента је открио да су подстакнути да дјелују након жалби на цензурисање вијести од стране америчких друштвених мрежа. Инострани медији јављају да ће закон сигурно бити усвојен након добијања јавне подршке Кремља. Званичник Дмитри Песков је рекао да Москва треба да нађе начин како да узврати цензури западних технологија:

„То подразумијева пажљиву студију. Мислим да у току процеса дебате да ћемо наћи прави механизам“.

Приједлог руских законодаваца долази као одговор на одлуку америчких технолошких гиганата да покушају да смање лажне вијести и пропаганду током избора у тој земљи. Оваква одлука је дошла дан након што је Роскомнадзор (Руска служба за надзор медија) затражила од Гугл компаније да врати снимке канала “Solovjov Live” на Јутуб платформи.

“Од октобра ове године Соловљев канал се више не налази на трендинг листи, а прије тога је био често на њој” – тврде из ове службе за надзор медија.

Руски политичар, Алексеј Навални је на свом Твитер налогу прокоментарисао овакву одлуку:

“Одлично, нека усвоје овај закон што прије могуће, како би свако инсталирао ВПН прокси сервере.”

Москва је 2018. године покушала да забрани апликацију за дописивање Телеграм, након што је иста одбила да подијели свој безбједносни систем. Тамошњи регулатори су убрзо одустали од исте идеје пошто нису могли да придобију податке те компаније, па је одлука брзо укинута.

Извор: Мондо

MD MONTEL