Данас је Међународни дан борбе против насиља над женама: Психичко насиље присутније од физичког

Kolubara

Међународни дан борбе против насиља над женама се обиљежава 25. новембра. Проглашен је на првом састанку феминисткиња Латинске Америке и Кариба (Feminist Encuentro) одржаном у Боготи 1981. године.

На састанку су жене говориле о породичном насиљу, силовањима и сексуалном злостављању, те насиљу који жене трпе под режимима, укључујући тортуру и насиље над политичким затвореницама.

Дан 25. новембар је одабран као дан сјећања на сестре Мирабел (Patriu, Minervu i Mariu Teresu) које је брутално убио диктатор Рафаел Трујилло у Доминиканској републици 1960. године. Године 1999. Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Резултати за Босну и Херцеговину показују да три од пет жена сматра да је насиље над женама уобичајена појава у њиховим заједницама. Четири од десет жена у нашој земљи изјавиле су да су претрпјеле психолошко, физичко или сексуално насиље након навршене 15. године живота, од стране партнера или других особа. Готово половина испитаних жена сматра да је насиље у породици приватна ствар, а више од 40 посто њих не зна шта треба чинити ако доживе насиље. Већина жена не пријављује насиље које доживи, наводећи срам, материјалну овисност/проблеме, недостатак информација, неповјерење у службе и, у коначници, страх, као разлоге због којих не пријављују насиље релевантним институцијама.

MD MONTEL