Додик назвао Инцка монструмом

Kolubara

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик се гостујући на округлом столу пред Саветом безбедности УН-а обрушио на високог представника у БиХ Валентина Инцка и назвао га монструмом и странцем који сарађује с Бошњацима из Сарајева и говори само у њихово име. Подвукао је да Инцко нема никакву подршку на локалном нивоу. Казао је да су Србија, Хрватска, РС и део ФБиХ сагласне да се укине институција ОХР-а и додао да је Инцко постављен на ту позицију да заступа интересе Бошњака поготово оних из Сарајева који га за то тапшу по рамену. „Ако Инцко настави да проводи одлуке размотрићу почетак интеграције РС-а с матичном земљом Србијом“, поручио је Додик.

На почетку се одмах осврнуо на то да се Дејтонски споразум проводи, а не тумачи те да Инцко нема право да то ради и да проводи одлуке на основу њега. Додао је да њега није формирало “никакво Веће за промоцију мира, већ да је ОХР утврђен Анексом 10.

“У Дејтонском споразуму је наведено да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и та конституција је омогућила да се успостави мир и заврши рат. БиХ је сложена државна заједница и значајно се ослањала на оно што су САД на конституцији радиле. Тада су САД јасно рекле ‘само оно што је изричито дато БиХ припада њој и све остало припрема ентитетима’. Верујем да је Инцко то прочитао, али он није овлашћен да тумачи Устав и неовлашћено се уплитао и у то, и у многа друга питања у БиХ”, казао је Додик.

Затим је прозвао све досадашње високе представнике у БиХ и навео да су они странци који покушавају да наметну своје одлуке и створити БиХ. Споменуо је Педија Ешдауна бившег високог представника у БиХ и назвао га необјективним и криминалним.

“Он је на све начине покушао да уништи Дејтонски споразум што је и потврдио у књизи када је рекао да му је намера била да створи нову БиХ. Нигде не постоји у Дејтонском споразуму да постоји Веће за промоцију мира које је наводно дао високом представнику овлаштења да доноси и намеће законе. Тај странац се појавио на основу мандата Анекса 10. Мојој РС, Федерацији БиХ и произвољној Републици БиХ високи представник је дужан да поднесе извештај, што никад није урадио”, навео је.

Казао је даље да су Србија, Хрватска, РС и део ФБиХ сагласне да се укине институција ОХР-а у нашој држави. Додао је да је Инцко постављен на ту позицију да заступа интересе Бошњака, поготово оних из Сарајева који га за то тапшу по рамену.

“Он је показао да мрзи Србе. Инцко злоупотребљава говорницу и говори искључиво у име муслимана и не свих људи у БиХ. Исто као што је написао Изетбеговић у писму УН-у да је требало присуствовати Предсједништво БиХ то је поновио Инцко, а желим рећи да га ја као председавајући представљам. То је доказ да раде заједно на истом циљу с Бошњацима из Сарајева. Чак ни арогантни Паеди Ешдаун се није усудио да мења Устав. Уставни суд у ком постоје два Бошњака и три странца увек прегласавају Србе и Хрвате и они увек доносе и креирају одлуке”, нагласио је.

Дотакао се и државне имовине где је Инцко у неколико наврата навео да РС и Србија не могу склапати уговоре без пристнка БиХ и да они не смеју да угрожавајуи њене интересе. Додик је на то одговорио да нигде у Уставу не пише да БиХ припада имовина.

“БиХ нема имовину, Инцко мора да проводи одлуке, а не да крши Устав. То је човек који спречава развој државе. Српски народ је прихватио Дејтонски споразум верујући у коректност међународне заједнице, међутим, мој српски народ је мали и никада није водио освајачке, већ наметнуте ратове и ова два последња су таква била.

Грађански рат у БиХ је вођен јер је неко наметнуо распад Југославије, мом српском народу се не дозвољава да има иста права као други народи у региону. И када се питам како је могуће да се Косову даје право на државу, а РС-у негира, они нас додатно казне”, рекао је Додик.

Подвукао је да Инцко нема никакву подршку на локалном нивоу.

“Зауставите тог монструма који нам покушава наметнути одлуке које нису успостављене у Дејтонском споразуму, он је странац који ће уништити БиХ. Он се свети Србима и Хрватима у БиХ. Инцко нема апсолутно ништа с државном имовином у БиХ и покушава да заустави изградњу хидроелектрана и аеродрома. Ниједну одлуку нећемо службено објавити ни поштовати у РС-у. Ако Инцко настави да проводи одлуке размотрићу почетак интеграције РС-а с матичном земљом Србијом”, поручио је Додик.

Извор: нова.рс

MD MONTEL