Кардиолог: „Од срца умре много више људи него од короне, скините маску и дишите дубоко“

JP Putevi Brcko

Највише људи умире од кардиоваскуларних болести, прошле године у Србији је преминуло преко 50.000.

Кардиолог др Вишеслав Хаџи-Тановић каже да вируси углавном нападају плућа, а посредно страда срце. Указује на значајне мјере превентиве како бисмо се заштитили, али једна од њих је и шетња у природи без маске.

„Шетајте и кад шетате немојте да носите маске јер вам је потребно много више кисеоника. Треба их носити гдје је затворен простор и има више људи. То ношење на отвореном простору је стручна грешка. Сва наша истраживања су показала да то смањује снабдијевање кисеоником мозга, посебно код дјеце, та дјеца заостају у интелектуалном развоју и чешће обољевају“, каже др Хаџи-Тановић, кога је угостила ТВ Прва.

Поред сталног кретања, он препоручује и да напољу дишете дубоко, јер тако смањујете могућност вируса да нападне.

„Излазак у природу и удисање чистог ваздуха омогућава да се плућа снабдију са довољном количином кисеоника што ће омогућити да се преброде сви проблеми које доноси вирус са собом јер шта ради вирус, он блокира рад плућа. Кад вирус са двије трећине блокира плућа, онда смо у проблему ако је срце слабо. Ако је срце ослабило, а имамо запушење крвних судова плућа, тада срце мора појачано да ради. Ако оно не може да издржи јер је прије тога ослабило, тада долази до срчаног застоја и до смртног исхода. Тестови за вирусе нису поуздани, он само говори да је у питању неки вирус, можда је обична прехлада, али то не мијења нашу стратегију да сачувамо пацијента и да му омогућимо да превазиђе то.“

Батут је, додаје кардиолог, изнио податак да је од срца до сада умирало по 200 људи дневно, значи 53.000 годишње.

„Ово показује да од срца умре много више људи него од короне“, указао је.

Извор: Б92

MD MONTEL