СУТРА ПОЧИЊЕ БОЖИЋНИ ПОСТ

Kolubara

Циљ поста је чишћење тијела, јачање воље, уздизање душе изнад тијела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља.

Трајаће четрдесет дана али није строг као Велики пост (Васкршњи).

Божићни пост почиње 28. новембра (пошто је сутра посни дан – петак, пост почиње већ сутра), а завршава 6. јануара. У току цијелог овога поста не једемо месо, бијели мрс и јаја. Уље и вино су дозвољени свим данима осим сриједе и петка који се посте „на води”.

Риба се једе сваке суботе и недеље као и на Ваведење Пресвете Богородице, чак и ако празник падне у сриједу или петак.

Посљедња недеља Божићног поста пости се строжије, без употребе рибе, а по могућности „на води”. На Бадњи дан се не употребљава ни уље ни вино, већ се обавезно пости „на води”. Веома је важно да православни хришћани који живе у земљама у којима се новогодишњи празници славе по новом календару и падају у вријеме Божићног поста, не прекидају пост, већ да Нову Годину прослављају када она дође по православном календару, поштујући традицију својих предака и црквена правила.

Према тумачењу Светог владике Николаја Велимировића, пост се састоји у уздржавању од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дијела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста тјелесни и духовни.

Циљеви су, поучава владика Николај, “чишћење тијела, јачање воље, уздизање душе изнад тијела, а све ради прослављања Бога и поштовања његових светитеља”.

MD MONTEL