Преминуо Миша Алексић, басиста „Рибље чорбе”

фото: Т.Јањић

JP Putevi Brcko

Басиста рок групе „Рибља чорба” Мирослав Миша Алексић преминуо је у 67. години. Познати музичар изгубио је битку са коронавирусом. Миша Алексић је био на лечењу у Клиничко болничком центру „Бежанијска коса“, а стање му се погоршало и био је пребачен на респиратор, јавља РТС.

Миша је био басиста Рибље чорбе од 1978. године, али му то није била једина група у каријери, подсећа Танјуг. Пре славног рок састава, Алексић, рођен 1953. године у Београду, започео је развојни пут осам година раније у бенду „Ројали” (1970) као бас гитариста и певач.

Те године бенд је освојио друго место на такмичењу у организацији уредника емисије Радио Београд „Вече уз радио”. Већ следеће године отишао је у САД где је дипломирао на Pikesville High School у Мериленду, и тамо је са осталим студентима основао рокабили бенд „ Shih-Muh-Fuh”.

Под утицајем група „Grand Funk Railroad”, „Deep Purple” i „Led Zeppelin” , након повратка у Југославију, Алексић је формирао састав СОС где су били чланови: Драган Штуловић (гитара), Драган Тасић (гитара) и Стеван Стевановић (бубњеви).

Ипак, бенд је кренуо да се расипа, прво је Ташић напустио бенд, а затим Штуловић и Стевановић 1977. године, и тада су их заменили Рајко Којић и Вицко Милатовић. Тако су онда Алексић, Којић и Милатовић 1978. године формирали бенд „Рибља чорба” с бившим вокалом бенда „Рани мраз” – Бором Ђорђевићем, а остало је историја.

Током каријере веома свестрани и продуктивни стваралац Алексић је писао песме за Здравка Чолића, Биљану Петровић, Џези бел, Милорада Мандића и Рун Го. Такође, био је продуцент албума за бендове Ратници подземља, Џези бел, Минђушари, Рун Го и Прозор.

Написао је и књигу „ Уживо! Аутобиографија” за издавачку кућу Лагуна, која је била бестселер те 2011. године, а и надаље остала међу најзапаженијим делима из домена рок музике. Био је и члан УО Агенције за остваривање права интерпретатора ПИ, као и члан Скупштине СОКОЈ-а.

Његова ћерка Мина Алексић, након што је 13. новембра Алексић примљен у ковид амбулантну, објавила је емотиван статус такође на Фејсбуку.

„Мој Миша је оболео од ковида и на респиратору је већ трећи дан, сваки сат је његова борба за живот као и моја и мамина за њега. Миша би волео да сви наши драги људи знају који је лав и борац, волео би да сви људи који га воле и поштују као мајстора рока ових дана буду уз нас уз њега и верују да ћемо победити проклети ковид. Ја сам сада остала са оба родитеља у болници, преплашена да, али и храбро верујем у срећу и у добру енергију”, преноси Танјуг.

Опроштај од кума, пријатеља и колеге

Колеге уметници се опраштају преко друштвених мрежа од преминулог музичара, бас гитаристе Мирослава Мише Алексића (1953-2020), а бивши члан његовог матичног бенда „Рибља чорба” – Момчило Бајагић Бајага, изјавио је да се осећа ужасно, јер му је преминуо колега и кум.

„Умро ми је пријатељ, сазнао сам пре минут. Ужасно ми је зато што ми је умро један од најбољих пријатеља, то је све што могу да кажем”, био је кратак видно потресен Бајага, а преносе портали.

На свом званичном Инстаграм профилу група Бајага и Инструктори је недавно пре овог фаталног исхода записала следеће: „Миша Алексић, басиста Рибље чорбе, кум и велики пријатељ Момчила Бајагића, заражен је вирусом корона и у тешком је стању. Према речима ћерке Мине, Миша је у последња три дана на респиратору и бори се за живот”.

Онда су упутили искрене речи подршке: „Држи се, куме, стари мајсторе! Многе си ствари до сада са успехом прошао, па сам сигуран и верујем да ћеш и ово зло да победиш, и чим оздравиш, чекамо те на Ташу на проби. Знаш да има неких ствари које без тебе не вреди свирати. Воле те Бајага и екипа!”.

Ипак, на жалост, до срећног краја није дошло. Дејан Цукић је записао на Фејсбук налогу потресну поруку: „Тражим речи, али не иде… Како се опростити од некога кога познајеш читав пунолетни живот? Збогом Мишо, почивај у миру”.

Познати рок новинар, публициста, писац, музички критичар и ПР менаџер Иван Ивачковић такође се огласио на овој друштвеној мрежи: „Збогом, драги Мишо. Хвала ти за музику и четрдесет година пријатељства без иједне једине мрље. Сузе саме иду”.

Рок састав ЈУ група данас обележава 50 година каријере, баш на датум 29. новембар, али сада то њима више није срећан дан, што су и написали на ФБ страници. „Нажалост, на данашње славље бачена је сенка тужном вешћу да је преминуо велики пријатељ и колега Миша Алексић. Драги Мишо, била је част живети Р’Н’Р са тобом!”

Кристина Ковач је такође у шоку, као и сви. „Ух, оде Миша Алексић, прерано. Памтим га из студија кад је мој тата продуцирао Рибљу Чорбу, био је увек фин и страшно љубазан. Почивај у миру, Мишо, и свирај горе нешто лепо”, записала је на Фејсбуку.

Извор: политика

MD MONTEL