„Престаните да нас контролишете“: Свијет на ногама, побуна против корона мјера

Kolubara

Буран викенд за нама обиљежила је побуна против строгих мјера које су владе многих земаља увеле у циљу спријечавања ширења вируса корона. Широм свијета грађани су устали против карантина, затварања угоститељских објеката, обавезног ношења маски… Током протеста дошло је до сукоба са полицијом а на стотине демонстраната је ухапшено и кажњено.

Велики број људи окупио се у суботу у центру Лондона протестујући против мјера закључавања у оквиру борбе против пандемије ковида 19. На протесту је дошло до жестоких сукоба са полицијом, а ухапшено је 155 демонстраната.

Уочи протеста, полиција објавила је саопштење у којем упозорава све који планирају да путују до Кингс кроса да тренутне мјере закључавања не дозвољавају велика окупљања.

Снимци са догађаја показују како се полицајци сукобљавају и хапсе демонстранте, од којих многи нису носили маске.

Маса је скандирала „слобода“ док је марширали улицама вређајући полицајце. Неки демонстранти носили су натписе са порукама попут „нема више закључавања“ и „престаните да нас контролишете“.

Протести против корона мјера одржани су и у хрватским градовима. Било их је у Загребу, Сплиту, Ријеци, Осијеку, Задру и Шибенику. Полиција је надгледала и легитимисала демонтранте.

„Ово је спонтано окупљање“, рекла је једна од организатора протеста у Загребу, чланица Главног одбора странке Слободна Хрватска Жана Бебер.

Навела је да је њена главна порука да је доста је репресије, „желимо слободу, а не ропство“. Тврди и да је корона политички пројекат.

„Цијела прича је пренадувана, умиру већ стари и болесни људи. Ја сам била на свим протестима, грлили смо се и љубили и нико се од нас није заразио“, додала је.

Демонстранти су изашли и на улице Љубљане, овог пута у аутомобилима, а полиција је реаговала и кажњавала учеснике због бројних саобраћајних прекршаја и непоштовања антиепидемиолошких мјера.

Због владиних антиепидемијских мјера организатори протеста су позвали грађане да демонстрирају у својим аутомобилима и „масовно, гласно и видљиво изнесу критике на рачун актуелних власти“.

Демонстранти тврде да је влада поново доказала да „користи епидемију за диктатуру, репресију и кршење основних људских права, као што је право на слободно изражавање“ и најављују да ће се протести у аутомобилима одржавати сваког петка од сада, све до укидања забрана.

Демонстранти су кружили улицама у центру Љубљане и око зграде Народне скупштине, а полиција је појачала безбиједност на том подручју, извијестила је јавна словеначка телевизија, а пренела агенција СТА.

Полиција је казнила 86 учесника, пријавила 26 кршења владиног декрета о забрани јавних окупљања због епидемије корона вируса, 17 прекршаја против безбиједности у саобраћају и два прекршаја због нарушавања јавног реда и мира, иако се на друштвеним мрежама тврди да су возачи кажњавани само због коришћења ауто-сирена.

Десетине људи је у недељу ухапшено у Лијежу на истоку Белгије, послије спонтаног протеста против полицијског часа уведеног због епидемије вируса корона, саопштила је локална полиција.

Након што је почео полицијски час у 22 часа (траје до 6.00), народ је почео спонтано да се окупља.

Полиција је одмах изведена на улице покушавајући да спријечи масовнији протест, пошто је много људи похрлило на улице, углавном младих.

На репресију полиције су одговорили демонстранти, тако да су по званичним информацијама режима повређена четири полицајца и три демонстранта.

У Белгији је уведен дјелимични карантин крајем октобра. Затворени су угоститељски објекти, препоручен је рад од куће и уведен полицијски час до даљег.

У канадском граду Калгари на стотине грађана марширало је улицама против ношења заштитних маски и других епидемиолошких мјера. У „Маршу за слободу“ учествовали су заговорници теорија да маске узрокују бактеријске и гљивичне инфекције, као и противници вакцинације.

У Француској је широм земље одржано 70 протеста због контроверзног закона о безбиједности, који би ограничио дијељење снимака и фотографија полиције током акција. На протест у Паризу избили су сукоби, полиција је бацила сузавац, а демонстранти су палили ватре на улицама, а запаљена је и централна банка у престоници Париза. У том граду приведено је 47 људи, док је 37 полицајаца повређено, саопштила је полиција.

Извор: СРБИН.ИНФO

MD MONTEL