Вакцинација против коронавируса, обвезно или добровољно?

Kolubara

Питање вакцинације већ је годинама једно од најконтроверзнијих у медицини. У неким круговима инокулација се у најбољем случају сматра непотребном, а у најгорем опасном. Данас, годину дана након избијања пандемије коронавируса животи милиона људи зависе о вакцинацији против коронавируса.

И док многи широм света то једва чекају, добар део становништва боји се да ће на вакцинисање бити присиљени. У Немачкој је то могуће јер влада има законску основу да наметне обвезну вакцинацију, али чини се да засад не кане то и провести.

„Дајем вам своју реч, неће бити обвезне вакцинације у овој пандемији“, изјавио је немачки министар здравства Јенс Спахн.

У Сједињеним Државама та опција није искључена, али таква се одлука не може донети на националном нивоу него је у надлежности сваке савезне државе. Њујоршка адвокатска комора је усвојила резолуцију којом ће се препоручити обвезна вакцинација ако добровољан одазив не буде довољно велик.

Такве се мере могу појачати тако да се невакцинисаним људима забрани улазак у барове и ресторане. Стручњаци кажу да послодавци могу потакнути запосленике на вакцину све док за то имају легитиман разлог.

Аустралијски премијер Скот Морисон још је у августу изјавио да жели да вакцинација буде обвезна за све грађане чим вакцина буде доступна.

Национална авиокомпанија Куантас жели увести обвезну вакцинацију за све своје путнике на интерконтиненталним летовима. Чим вакцина буде на располагању, биће усвојени нови општи услови путовања компанијом, рекао је извршни директор Алан Џојс.

У Еуропи добровољно

У Швајцарској је изводљиво парцијално обвезно вакцинисање. „Закон то допушта, али само за посебне групе људи које брину о рањивим скупинама, попут здравствених радника“, рекла је шеф савезне канцеларије за јавно здравље Ана Левy. Већина осталих европских земаља ослања се на добровољну вакцинацију.

„Вакцинисање неће бити обавезно“, рекао је француски председник Емануел Макрон у недавном обраћању нацији. Шпанија је саопштила да ће у тој земљи бити добровољно, али бесплатно. У Чешкој национална стратегија налаже да оно буде добровољно. И талијански премијер Ђузепе Конте рекао је да фаворизује добровољну одлуку.

У Хрватској, где је обвезна вакцинација против 11 болести, попут тетануса, дечије парализе, оспица, туберкулозе, хепатитиса Б, надлежни засад нису искључили могућност да тако буде и против коронавируса.

У Русији, земљи која се прва похвалила произведеном вакцином, око 60 одсто испитаника у анкети агенције Левада изјаснило се да се нема намеру користити њиме.

У две највеће јужноамеричке земљама Аргентини и Бразилу, где је програм обавезне вакцинације сличан нашем, засад не планирају наредити вакцинисање против коронавируса. Посебно се то односи на Бразил где је снажан отпор према вакцини. Аргентинци не искључују могућност, покаже ли се сигурном касније дода на попис обвезних.

Извор: Н1

MD MONTEL