Kад ће снег?

Kolubara

Према прогнозама Републичког хидрометеоролошког завода, чека нас нешто блажа и сувља зима од дугогишњих просека. Најхладнији месец ове зиме биће јануар али ће и он бити нешто блажи уз мање падавина.

Судећи по прогнози на сајту Аццуwеатхер “праву зиму” можемо да очекујемо тек крајем јануара, почетком фебруара, а и метеоролог Бранко Спаравало је, гостујући недавно у “Пробуди се” истакао да ће ова зима бити мало топлија од просека са мало снега, можда тек у фебруару би га могло бити нешто више.

“Прошле године је такође била једна изузетно топла зима, посебно почетак… Генерално гледано у последњих 10 до 15 година имали смо много више топлих него хладних зима. Можда је само једна у том периоду била изразито хладна или две са доста снега. Тако да ово што говоримо мислимо на просек уназад 30 година, у ових последњих десетак година готово свака зима је била топлија од просека”, рекао је .

Ипак, његов колега сматра да не треба рачунати баш на прошлогодишње временске прилике.

“Не очекујемо да ова зима буде блага као прошла. Очекује се да ће средња сезонска температура бити од нула до четири степена. Број мразних дана у нижим пределима биће од 40 до 65, то су они дани кад је минимална температура испод нуле, а максимална изнад. Предвиђен број ледених дана, кад је целог дана температура у минусу, је од седам до 20”, открио је метеоролог Слободан Совиљ у недавном разговору за портал Нова.рс.

Ледени дани би, у том случају, могли да се нанижу тек крајем јануара и у фебруару, јер иако је по месечној прогнози снег у неким крајевима србије могућ већ за викенд (19. и 20. децембра), дугорочна прогноза објављена на сајту РХМЗ, најављује до краја блажи и просечно влажан децембар, са средњом минималном температуром ваздуха од 0.8ºЦ, а максималном око 7.3ºЦ. Месечна сума падавина током децембра остаће у границама вишегодишњег просека.

Јануар ће, како је наведено, у већем делу Србије бити просечно топао и просечно влажан, уз могуће мразеве, али тек у трећој декади месеца. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током јануара биће око 5.5ºЦ, а месечна сума падавина биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 9 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

И фебруар ће бити релативно благ и сув, с очекиваном просечном максималном температуром од 8.8ºЦ. Месечна сума падавина током фебруара биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 7 мм у односу на вишегодишњи просек.

Извор: нова.рс

MD MONTEL