УСТАВНИ СУД БИХ: Мјере у Федерацији о ограничењу кретања и маскама крше основна људска права

Kolubara

Уставни суд Босне и Херцеговине је данас одржао сједницу на којој је донесена одлука да мјера ограничена кретања и ношења маски током пандемије коронавируса представља кршење основних људских права.

Електронским путем је данас одржана редовна 120. сједница Великог вијећа Уставног суда Босне и Херцеговине. Донесено је неколико одлука, а она најрелевантнија за бх. јавност јесте да су одлуке Кризног штаба ФБиХ о забрани кретања и обавезном ношењу заштитних маски “мијешање у основна људска права и слободе гарантоване Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права”.

“У конкретном случају у питању су кршења права на приватни живот и на слободу кретања, која су извршена наредбама уских сегмената извршне власти о обавезном ношењу заштитних маски и о ограничењу кретања, кризних штабова министарстава здравства”, стоји у одлуци Уставног суда.

Још се наводи да одлука Кризног штаба Министарстава здравства ФБиХ представља кршење наведених људских права с обзиром на то да је “изостало активно учешће у доношењу и преиспитивању наређених мјера од највиших органа законодавне и извршне власти”.

Мјера забране кретања након 11 сати до пет ујутру је уведена 10. новембра усљед пораста броја новозаражених коронавирусом, а пратиле су је мјере обавезног ношења маски у затвореном и на отвореном простору.

Након доношења мјера сарајевски адвокати су упутили апелацију Уставном суду БиХ те тражили да преиспитају донесене мјере, као и то да до коначне одлуке укину мјеру Кризног штаба Федералног министарства здравства.

извор:бањалуканет

MD MONTEL